Újabb termékekre terjesztené ki a chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadót a kormány januártól. A Népszava információi szerint egy új kormányzati javaslat az édes termékek mellett megadóztatná azokat az élelmiszereket is, amelyek kizárólag édesítőszert tartalmaznak. Úgy vélik ugyanis, hogy ezek a termékek is segíthetik a rászokást az édes ízekre. Az édesítőszeres termékek közterhe azonban csupán harmada lesz a cukros termékekének, így például az ilyen üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti.

Miért jó a sós étel, és miért rossz a túl sok só?

Akik képtelenek megállni, hogy ne az egész zacskó chipset vagy sósmogyorót tömjék magukba, talán lelkifurdalást éreznek emiatt. Pedig nem kellene, mert nem a gyenge önuralmuk a ludas. Kattintson a részletekért!

Ezek a termékek drágulhatnak januártól

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket. Nem elég már az sem, ha a termék sótartalmát visszaszorítják, ha a zsírtartalom meghaladja a 20 százalékot, fizetniük kell. Emiatt többet kell majd fizetni a zöldségcsipszekért és a pattogatott kukoricáért is.

Több új termék megdrágulhat januártól. Fotó: iStock

Míg eddig a 25 százalék feletti zöldség- és gyümölcstartalmú ivólevek mentesültek a különadó megfizetése alól, ezt a limitet felemelték 75 százalékra. Az intézkedést a javaslat azzal indokolja, hogy a kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó levek cukortartalma sok esetben jóval több, mint az egyéb üdítőké.

Szintén szigorítás várható az energiaitalok piacán, mert bár sok gyártó elhagyta a termékéből a károsnak ítélt taurint, ám pótolták azt más olyan stimulánssal, ami szintén káros lehet az egészségre. Így a javaslat készítői adókötelessé tennék azokat az energiaitalokat, amelyekben van koffein, vagy valmilyen élénkítő szer, ezekért literenként 100 forint adót kellene megfizetni.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!