Emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az Európai Unióban márciusban, párhuzamosan azzal, ahogy a tagállamok elkezdték bevezetni a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ámde a gazdaságot megbénító szigorú intézkedéseket. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentés szerint az euróövezet 19 tagállamában 7,4 százalékra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 6,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással számolva. Mindkét blokkban 0,1 százalékponttal kúszott feljebb a mutató értéke februárhoz képest.

Orbán: aki a piacról nem kap munkát, kap az államtól

A koronavírus-járvány hazai kitörése óta mintegy 51 ezer magyar veszítette el a munkáját. Az ellenzéki pártok képviselői főként ezzel kapcsolatban kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt. Mutatjuk a kormány terveit és lépéseit. Kattintson a részletekért!

2008 óta nem volt ilyen magasan a munkanélküliség

Az euróövezetben az előző három hónap mindegyikében 7,3 százalékon, 2008 márciusa óta a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta. Az Európai Unió 27 tagállamában ugyancsak az előző három hónap mindegyikében 6,5 százalékon stagnált a mutató, ami a havi statisztikai adatok közlése, 2000 januárja óta a legkisebb érték volt. Egy évvel ezelőtt, 2019 márciusában az euróövezetben 7,7 százalékon, az EU-ban pedig 6,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

A járvány miatt tovább nőhet a munkanélküliség. Fotó: Getty Images

Márciusban 14 millió 141 ezren voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12 millió 156 ezren az euróövezet tagországaiban. A februárival összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 241 ezerrel, ebből az euróövezetben 197 ezerrel nőtt. A 2019. márciusival összevetve viszont az EU-ban 556 ezerrel, ebből az euróövezetben 477 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.
A legnagyobb európai gazdaságban, Németországban tavaly márciusban 3,2 százalékon, az idén februárban 3,5 százalékon, márciusban pedig 3,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Franciaországban a februári 7,9 százalékról 8,4 százalékra ugrott a mutató, de ez még így is jobb az egy évvel korábbi 8,6 százaléknál. Olaszországban egy éve 10,4 százalékon, februárban 9,3 százalékon, márciusban pedig 8,4 százalékon állt a mutató.


A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát márciusban is Csehországban regisztrálták, 2,0 százalékost, majd Hollandia következik 2,9 százalékkal, illetve Lengyelország 3,0 százalékkal. A helyzet Görögországban a legrosszabb, 16,4 százalékkal (januári adat), illetve Spanyolországban 14,5 százalékkal. Spanyolországban a februári 13,6 százalékról 0,9 százalékpontot ugrott a mutató egy hónap alatt. Magyarország esetében az Eurostat statisztikájában a februári az utolsó adat: 3,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, emelkedett az előző két hónapban mért 3,4 százalékhoz képest. Egy évvel korábban, 2019 márciusában 3,4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

"A koronavírus helyett az éhezés fog megölni bennünket" - küszöbön a globális éhségválság, erről bővebben az nlc.hu cikkében is olvashatunk.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!