A kutatók elmondása szerint a vérteszt lehetővé tenné, hogy a jelenleg ismert módszereknél két évvel korábban diagnosztizálják a petefészekrákot. Az orvosok szerint az új eljárás évente több ezer nő életét menthetné meg, korai felismerés esetén ugyanis 90 százalék a betegek ötéves túlélési esélye. Előrehaladott stádiumban viszont mindössze 22 százalék esély van az életben maradásra.

Az új eljárás évente több ezer nő életét menthetné meg. Fotó: 123rf

Mit szűr az új vérteszt?

A teszt tumorokról árulkodó jeleket keres a vérben, és segít felismerni az epitheliális (a petefészek felszínét borító sejtekből kiinduló) petefészekrákot, ami ennek a daganattípusnak a leggyakoribb fajtája. A kutatók 80 önkéntes vérét használták fel a teszt tökéletesítéséhez, a közeljövőben pedig további klinikai vizsgálatokat terveznek.

Tünetek:

  • deréktáji fájdalom,
  • gyomorpanaszok, bélpanaszok, puffadás
  • vérzészavarok, kismedencei idegentest-érzés
  • alsólábszár-fájdalom

További részletek itt!

Túl sok életet követel a petefészekrák

Nagy-Britanniában a nőknél ez a hatodik leggyakoribb daganattípus. Csendes gyilkosnak is nevezik, hiszen ritkán jár együtt komoly tünetekkel, illetve ezek a tünetek másra is utalhatnak. Ezért a daganatot gyakran túl későn veszik észre, amikor a gyógyítása már nagyon nehéz. Évente körülbelül 4200 életet követel csak a briteknél. Egyes számítások szerint 1,7 százalék esély van arra, hogy egy nőnél élete folyamán petefészekrák alakuljon ki, a daganat okozta halál esélye pedig 1 százalék körüli. A daganat hamar áttéteket képezhet, így fontos az időben megkezdett, megfelelő terápia.


Forrás: thesun.co.uk


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!