Sokan elgondolkodtunk már az alábbiakon: vajon miért van az, hogy egyes túlsúlyos emberek minden egészségügyi panasz nélkül élnek éveken, évtizedeken át, néhány normál testsúlyú, vagy kifejezetten vékony ismerősnél viszont olyan betegségekre derül fény, amelyek rendszerint a súlyfelesleggel hozhatók összefüggésbe - mint például a cukorbetegség vagy bizonyos szívproblémák.

Laborvizsgálatok, amelyeket a háziorvostól kérhetünk

Egészségünk megőrzése jelentős részben az életmódunkon alapszik, vannak azonban veszélyek, amelyeket még helyes életvitel mellett sem mindig lehet kivédeni. Bizonyos laborvizsgálatok komoly segítséget jelenthetnek, hogy időben lássuk a problémát. Kattintás!

A DailyMail egyik friss cikke is ebből a különös jelenségből indul ki, felhívva a figyelmünket arra, hogy míg az elmúlt nagyjából 200 évben a BMI, vagyis a testtömeg-index volt a túlsúly, illetve bizonyos egészségügyi kockázatok vészharangja, manapság már a tudomány általános számolgatás helyett sokkal inkább a személyre szabott gyógyítás felé halad.

Ennek jegyében írnak egy olyan, amerikai tudósok által kifejlesztett vértesztről is, amellyel nem csupán egy gyors számítás eredményére hagyatkozva kiálthatja ki egyes betegségekre automatikusan veszélyeztetettnek a páciensét egy szakember, hanem a vérvizsgálat elvégzése után egyénileg lehet majd elemezni az egészségügyi kockázatokat, és személyre szabott kezelési programmal már azelőtt fellépni ezek ellen, mielőtt ténylegesen baj lenne.

Az új vérteszttel számos betegség kialakulásának veszélye kimutatható

Mit mér ez a vérteszt?

A fent említett vérvizsgálattal a vérben található anyagcseretermékeket, a metabolitokat vizsgálják meg - ezeket analizálva a tudósok képesek voltak kiszűrni azokat, akiknél nagyobb a diabétesz és szívbetegségek kialakulásának veszélye.

A metabolitok vizsgálatán alapuló eljárástól a kutatók azt remélik, hogy később (talán nem is olyan sokára) más betegségek rizikóját is segíthet hatékonyan felmérni a pácienseknél - a tudósok reményei szerint ide tartozhat majd a magas vérnyomás, autoimmun betegségek, reumatoid arthritis és akár a rák is. Az áttörő jelentőségű vérteszttel továbbá azt is meg lehetne nézni, hogy az adott személy hogyan reagál a gyógyszerekre.


A kutatók szerint ez a speciális vérvizsgálat lehet a legjobb a jelenleg rendelkezésre álló vértesztek közül - ezzel mutathatják ki a leghatékonyabban a pácienseknél bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Daily Mail


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!