A Warwicki Egyetem kutatói nemrégiben mutatták be azt a tanulmányt, amelynek eredményei szerint a fotodinamikus terápia alkalmazása hatékony lehet a rák ellen. Ez a módszer a fényt használja bizonyos kémiai folyamatok beindítására, amelyeknek gyógyító erejük van. Az Angewandte Chemie folyóirat nemzetközi kiadásában ismertetett kutatás eredményei azt mutatják, hogy egy irídiumvegyület hatásos lehet a rák ellen - írja a Medical News Today.

Látható fény kapcsolja be a ráksejtet elpusztító oxidációs folyamatot (Kép: 123rf)

A kutatók a következőképpen írták le a gyógyító folyamatot. A fénysugarak hatására az irídium egy vérben lévő fehérjéhez, az albuminhoz kapcsolódik, amely szelektíven aktiválja a rákos sejtek magjaiban az oxidációt. A munkába állított oxigénmolekulák halálosak a sejtre, amely e folyamat révén képes elpusztítani önmagát.

Új terápiás megközelítés

"Csodálatos, hogy ez a nagyfehérjeképes behatolni és irídiumot szállítani a rákos sejtekbe, ahol a fém látható fény hatására szelektíven meg tudja ölni őket. Ha ezt a technológiát sikerül bevezetni a klinikára, akkor hatékony fegyver lehet a rezisztens rák ellen és csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait" - jelentette ki Peter Sadler professzor, a kutatást végző csapat vezetője.


Sadler és csapata egy speciális bevonatot tervezett, amely lehetővé tette, hogy az irídium összekapcsolódjon az albuminnal. Az új iridiumvegyület hatékony fotoszenzibilizátor, azaz fény által aktiválható anyag. A fényforrást a kísérletekben optikai szálakkal juttatták el a megfelelő helyre, ahol specifikusan a rákos sejtekben lévő bizonyos oxigénformákat céloztak meg. Az oxigén aztán belülről teszi tönkre a rákos sejtek magját. A kutatók mikroszkóp segítségével valós időben követték nyomon ezeket a változásokat, mivel az egyesített irídium és albumin foszforeszkálóvá vált, így annak tevékenységét könnyű volt nyomon követni.

Mi következik most?

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy az irídium és az albumin kombinációja "hosszú foszforeszcencia-élettartamot mutatott", és az anyag a "rákos sejtvonalak széles skálája ellen" hatásos volt. "Lenyűgöző volt tanulmányozni, hogyan képes a fotoszenzibilizátor kifejezetten a sejtmagba bejutni. Nagyon korai stádiumban vagyunk még, de várjuk, hogy az új vegyület fejlesztése eredményre vezethessen" - mondta el Cinzia Imberti, a tanulmány társszerzője.

A legtöbb rákellenes terápia (kemoterápia, sugárterápia és immunterápia) az apoptózis, azaz a programozott sejthalál segítségével dolgozik, amely kaszpázoknak nevezett fehérjéket aktivál, ezek pedig a sejtek halálát okozzák. Az apoptózis során azonban a terápiák gyakran nem képesek minden ráksejtet megölni, ami a betegség kiújulásához vezethet. De már van módszer a kaszpázfüggetlen sejthalál folyamatának beindítására is, amely gyakran a tumor teljes visszafejlődését, eltűnését eredményezi. Részletek!

A tudós sikerüket annak tulajdonítja, hogy a megfelelő anyagi és tudományos támogatás mellett a kutatócsapat nagyon sokszínű volt. Részben kiterjedt multidiszciplináris képességeik voltak, hiszen dolgoztak benne többek között biológusok, vegyészek és gyógyszerészek is, de sokfelől is érkeztek, Kínából, Indiából, Olaszországból, illetve az Egyesült Királyságból. A következő lépésük az lesz, hogy az új vegyülettel olyan preklinikai vizsgálatokat végezzenek, amellyel igazolják a biztonságosságát és hatékonyságát a különböző ráktípusok kezelésében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!