Tavaly az európai régióban 82 ezren betegedtek meg és 72-en meg is haltak a kanyarótól. A WHO és az ECDC szerint 2019 elején szintén növekedést mutat a halálesetek és a megbetegedések száma, mindenekelőtt Franciaországban, Lengyelországban, a Csehországban, Belgiumban, Bulgáriában és Írországban.

A megelőzés a kulcs

"A kanyaró és a rubeola felszámolása, valamint a gyermekek és a felnőttek megóvása a védőoltással megelőzhető betegségektől fontos része az ENSZ egészségügyi és fejlődési céljainak. Ehhez közös fellépésre és kiszámíthatóságra van szükség, hogy mindenki számára magas védettséget biztosítsunk" - írta a két szervezet.
Védőoltással megelőzhető lenne a betegség. Fotó: 123rf
Egy héttel korábban a WHO azt jelentette, hogy a kanyarós megbetegedések száma negyedéves összehasonlításban is nő világszerte. A január és március között regisztrált megbetegedések száma 300 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Miért terjed egyre jobban a kanyaró?

Az Európai Unión belüli növekedést a WHO és az ECDC a védőoltások gyakorlatában bekövetkező hiányosságoknak, illetve a nehéz körülmények között élő csoportok körében tapasztalható alacsony oltottsági aránynak tudja be. A napokban Észak-Macedóniában is járványt hiderttek, a részleteket itt olvashatja el!

Már Amerikában is terjed a kanyaró

Az Egyesült Államok 22 tagállamában diagnosztizáltak kanyarós megbetegedéseket - jelentette be Alex Azar egészségügyi miniszter Washingtonban. A betegséget 2000-ben már megszűntnek nyilvánították, azóta most jelent meg először ilyen mértékben a kór.

Jelenleg 695 beteget kezelnek kanyaróval. A legtöbb megbetegedést az északnyugati Washington államban és New Yorkban regisztrálták. New York városának Brooklyn negyedében néhány héttel ezelőtt egészségügyi szükségállapotot hirdettek a hatóságok és elrendelték a kötelező oltást is. Az oltást visszautasító szülőket törvény elé idézték, akár ezerdolláros büntetésre is számíthatnak.


A járvány megfékezésére nagyobb átoltottságra lenne szükség. Az oltóanyagok - az egyes, interneten terjedő információkkal ellentétben - évek óta bizonyítottan biztonságosak - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!