A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, és bár a legtöbben elsősorban az íze és az élénkítő hatása miatt fogyasztják, kutatások szerint az egészségünket is szolgálhatja. A szívre gyakorolt hatására kapcsán azonban ellentétes kutatási eredmények születtek. Egyes korábbi tanulmányok például párhuzamot vontak a nagymértékű kávéfogyasztás és bizonyos keringési betegségek között. Mindezt arra vezették vissza, hogy a kávé hatására az artériák veszítenek a rugalmasságukból, ami miatt a szív nagyobb nyomás alá kerül, ez pedig növeli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának a veszélyét.

A sok koffein ezt teszi a szervezettel

A kávéfogyasztásnak számos egészségügyi előnye lehet, azonban ezen a téren is kulcsfontosságú a mértékletesség. Ha ugyanis túlzásba visszük a kávézást, akkor kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Kattintson a részletekért!

Nem veszélyes a kávé a szívre

Egy legutóbbi, angol kutatás szerint ugyanakkor a nagymértékű kávéfogyasztás sem veszélyezteti a szívet jelentősen. Több mint 8400 személy kávézási szokásait és egészségi állapotát mérték össze. A vizsgált személyeket három csoportba sorolták: az elsőbe azok kerültek, akik átlagosan kevesebb mint egy csésze kávét fogyasztanak naponta, a másodikba a napi 1-3 csészével, a harmadikba pedig a háromnál több csészével fogyasztók kerültek. Ez utóbbi csoportban átlagosan öt csésze kávét fogyasztottak, de a rekorder naponta akár 25 csészével is megivott.

A nagymértékű kávéfogyasztás sem jelent komolyabb veszélyt a szívre. Fotó: 123rf

A résztvevők mindegyikén végeztek MRI-t, illetve az érfalak állapotát is felmérték. Az eredmények értékelésekor figyelembe vették a vizsgált személy testsúlyát, korát, illetve káros szokásait (dohányzás, alkoholfogyasztás). Nem találtak azonban összefüggést a kávéfogyasztás és az artériák merevsége között, vagyis még a rekorder kávéfogyasztók érfala sem volt rosszabb állapotban, mint az első csoportban lévőké.


Persze a mértéktelen kávéfogyasztásnak még így is lehetnek veszélyei, elsősorban a túl sok koffein okozhat gondot. Nagymértékben fogyasztva a koffein gyomorégést és nyugtalanságot is okozhat, a vízhajtó hatása pedig dehidratálja a szervezetet. Mivel a koffein stimulálja a központi idegrendszert, fogyasztása után körülbelül 15 perccel megemelkedik a szívritmus. Ha tartósan, hosszabb időn át érezzük úgy, hogy majd' kiugrik a szívünk a helyéről, akkor minden bizonnyal túlzásba vittük a koffeint!

Forrás: The Guardian


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!