Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amely az új típusú koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. Erről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs egyik május végi tájékoztatóján. Az eredmények alapján akár 2 hetes előrejelzés is adható a várható új esetekkel kapcsolatban. Ugyanis ha a környezetben igazolják a kórokozó jelenlétét, akkor a környéken tünetmentes emberek, csoportok élhetnek - magyarázta a tisztifőorvos.

Jelentősen csökkent a koronavírus mennyisége a fővárosi szennyvízben.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Biztatóak a friss eredmények

Az elmúlt 24 órában 11 új koronavírus-fertőzöttet és 4 újabb áldozatot regisztráltak Magyarországon. Az elhunytak egyike egy 43 éves férfi. A részletekért kattintson ide!

Az NNK közlése szerint az elmúlt hetekben újabb mintavételezések történtek három budapesti szennyvíztelepen. A mérések arról tanúskodtak, hogy Budapesten a szennyvízben majdnem egy nagyságrenddel kevesebb koronavírus-nukleinsav volt, mint az előtte vett mintákban. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a következő 1-2 hétben nem várható jelentős emelkedés a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számában. Mivel a főváros szinte teljes területének szennyvize a három vizsgált szennyvíztelepre érkezik, az eredmények reprezentatívak - jelezték.

Nem fertőz a szennyvízen keresztül

A koronavírus szennyvízben való jelenléte azonban nem jelenti azt, hogy a szennyvízzel is terjedhet a fertőzés. A mintákban kimutatták a vírus örökítő anyagát, fertőzőképes vírusrészecskék azonban nincsenek jelen a szennyvízben. Ezeknek a vizsgálatoknak inkább azért van jelentőségük, mert az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhetnek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - mutatott rá az NNK.


Már a Volánbusz járatain sincs létszámkorlát - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!