A mindennapi gyógyításhoz és életmentéshez szükséges új műszerekkel gazdagodott 13 gyermekegészségügyi intézmény a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat jóvoltából, összesen 20 millió forint értékben. A nyertesek között kórházi osztályok, mentőállomások, védőnői szolgálatok és - idén először - gyermekgyógyító háziorvosok is szerepelnek. A sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadót a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben tartották, amely egyike a 13 szerencsés nyertesnek. Az intézmény többek között egy korszerű, a legújabb szülőszobai előírásoknak is maradéktalanul megfelelő csecsemő újraélesztő készüléket kapott.

A nyertes intézmények, osztályok, szolgálatok képviselői

Pár percen múlhat a kisbaba élete

Világszerte éves szinten 136 millió gyermek születik, ebből minden 200. születés esetén azonnali beavatkozásra van szükség, hogy a baba életben tudjon maradni. Egy szülés során a két legfontosabb dolog, amit mindenképpen biztosítani kell az újszülött számára, a megfelelő hőmérséklet és a stabil légzés. Ez utóbbi a nehezebb feladat, hiszen számos tényező befolyásolhatja: egy elzáródott légút, egy veleszületett betegség vagy akár egy magzatvízzel megtelt tüdő. Ráadásul csupán pár perc áll az orvosok rendelkezésére, hogy felmérjék a pici állapotát, és megkezdjék az életmentő beavatkozást. Ezért előírás, hogy minden szülőszobában lennie kell egy pozitív nyomású lélegeztető eszköznek, úgynevezett csecsemő újraélesztőnek.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban egyébként már használják a kincset érő készüléket, és nagyon elégedettek vele. A könnyen kezelhető, manuális, gázzal hajtott eszköz a mai piacon a legmodernebbek közé tartozik. Kiküszöböli az emberi hiba lehetőségét, pontos, ellenőrzött újraélesztést biztosít az újszülötteknek a szülőszobán vagy az intenzív osztályon. Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta: a csecsemő újraélesztő egyszeri használattal, biztonságosan fújja fel a tüdőt, így a pici tüdejének túlfújása vagy alullélegeztetése nélkül biztosítható a megfelelő oxigenizáció.

16 éve segítenek

A műszerbeszerzési pályázatot idén hirdették meg 16. alkalommal, és eddig összesen 473 alkalommal 681 millió forint értékű műszert adományoztak a gyermekegészségügyi intézményeknek. "Idén 77 pályázat érkezett be, ebből 13 nyertes intézményt választottunk ki, akik összesen 20 millió forint értékben kapnak új műszereket. A gyermek háziorvosok és vegyes praxisú háziorvosok előtt is megnyitottuk a jelentkezés lehetőségét, hiszen az orvosi rendelőkben szükség van a gyors és pontos diagnózisra" - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Horváth Magyary Nóra arról is beszélt, hogy a műszerbeszerzési pályázat idei fókuszterületét a 0-3 éves gyerekek jelentették, vagyis azokat a jelentkezőket, akik ennek a korosztálynak az ellátását megkönnyítő eszközökre pályáztak, kiemelten kezelték. "Minél hamarabb felépülnek a gyerekek, annál hamarabb térhetnek vissza a családjukhoz, barátaikhoz, a megszokott környezetükhöz, ahol újra teljes életet élhetnek. Mi ebben szerettünk volna segíteni" - magyarázta.


Mesedoktor kerestetik

A meseolvasás így hat a gyerekekre - részletek a cikkben!

A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a műszerbeszerzési pályázat mellett 2013-ban létrehozták a gyógyvarázs mesedoktorok programot. Ennek lényege, hogy önkéntesek személyesen vagy videón keresztül meseolvasással segíthetik a kórházban fekvő beteg gyerekek gyógyulását. Az elmúlt években 60 ezren regisztráltak a weboldalon, jelenleg 48 hazai kórház várja a jelentkezőket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!