Az alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt néhány napja felmondott az összes betegszállító a hatvani kórházban. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start műsorában elmondta: a bérezéssel komoly gondok vannak, 30 éves munkaviszony után is csak 170 ezret kap egy betegszállító. Szerinte legalább 50 százalékkal kellene emelni az alapbérüket, és a túlórákat is rendesen ki kellene fizetni.

Alacsony bérek, kifizetetlen túlórák

A riport szerint ráadásul az érintett kórházban dolgozó betegszállítókat korábban műtőssegédnek próbálták átképezni, mert abban a szakmában is gondot okozott a létszámhiány. Ehhez azonban komoly átképzésre lenne szükség, mely nélkül az ellátott betegek is veszélybe kerülhetnek - hangsúlyozta az elnök. Viszont az is legalább ilyen veszélyes, ha a létszámhiány miatt egy beteg nincs időben elszállítva a szükséges vizsgálatra vagy kezelésre.

Az alacsony bérek és a túlórák sem teszik vonzóvá a szakmát. Fotó: 123rf

A szakszervezet elnöke szerint a beteghordozók nagyon sokat túlóráznak, gyakran havonta 300 óránál is többet dolgoznak, ráadásul ezek a túlórák egy része sincsen rendesen kifizetve. Az alapbérük sok esetben a nettó 100 ezret sem éri el, de még három évtized munkaviszonyt követően is alig 170 ezer forint a bértábla alapján. Ráadásul olyan pótlékra sem számíthatnak, amellyel más orvosszakmákban dolgozók kiegészíthetik a fizetésüket. Soós Adrianna szerint legalább 50 százalékkal kellene emelni a béreket, és a túlórákat is megfelelően ki kellene fizetni.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!