A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), négyévente tart tisztújító választást. A szervezet felépítése szerint először a helyi szervezet munkájában tevékenykedő tisztviselőket választja meg a tagság; elnök, alelnök, helyi küldöttek.

A területi küldöttek a Pest megyei területi szervezetben képviselik a szakdolgozókat. Az innen delegált területi küldöttek választják meg a területi szervezet tisztségviselőit, végül az országos szervezet vezetőinek megválasztásra kerül sor.

A váci Jávorszky Ödön Kórházban májusban lezajlott választáson, a helyi szervezet a 18 helyi küldöttet választott. Ők azok, akik segítik a helyi szervezet munkáját. A 9 területi küldött pedig a Pest megyei területi szervezetben képviseli a tagságot.

A váci helyi szervezet leköszönő elnökével, Puskásné Emmer Máriával és az új elnökkel, Ábrahám Róbertnével beszélgettünk.

– Hány tagja van a váci helyi szervezetnek?

P.E.M.: Jelenleg, mintegy kilencszáz aktív kamarai tagunk van, de ez a szám állandóan változik a pályakezdő új dolgozók belépése és a nyugdíjba vonuló szakdolgozók kilépése miatt. A helyi szervezet munkája szorosan összefügg a területi és országos szervezet munkájával, terveivel a kamara hitvallásával.

– Milyen jellegű feladataik vannak, amivel összefüggésben segíteni, támogatni, képviselni tudják a szakdolgozók munkáját, érdekeiket?

P.E.M.: Sokrétű feladatok látunk el a munkánk során. Például egészségügyi tevékenységgel összefüggő kérdésekben képviseljük tagjaink jogait, érdekeit. Véleményezési jogkörünket gyakoroljunk számos egészségügyi és egészségpolitikai kérdésben, együttműködünk a civil szervezetekkel, továbbképzéseket szervezünk, segítünk eligazodni tagjainknak a tagsági jogviszonnyal járó kötelező feladatok elvégzésében (belépés, kilépés, adatváltozás bejelentés, kártyapótlás stb.) és a kamara által nyújtott kedvezményekben.

– Nyolc évig tevékenykedett helyi elnökként a kamarában. Leköszönő elnökként biztosan tartott számvetést az elvégzett munkáról. Összefoglalná mi minden történt a regnálása alatt?

P.E.M.: A kamarának a megalakulásától aktív tagja vagyok. Kezdetekben helyi és területi küldöttként, majd a területi szervezet választási bizottsági elnökeként tevékenykedtem. 2012-től, két cikluson keresztül voltam a váci helyi szervezet elnöke. Ebben a 8 éves időszakban folyamatosan együttműködtünk a területi szervezettel, több területi és országos rendezvényen sikerrel vettünk részt. Minden évben elismerő oklevelet és MESZK-ért díjat adományozunk Semmelweis napon, de ezen kívül „Hivatásunk mestere” és számos dicsérő oklevéllel is elismerjük kollegáink munkáját. Minden évben csapatot indítottunk a kamara által szervezett szakmai versenyre és vetélkedőre. Több alkalommal szerveztünk intézményünkben ingyenes szakmai továbbképzést, de területi és országos továbbképzésekre, rendezvényekre is tudtunk delegálni kollégáinkat. Hagyomány már, hogy a helyi szervezetünk a Jávorszky Ödön Kórházzal és a Magyar Ápolási Egyesülettel együtt színvonalas ünnepi műsorral, valamint elismerésekkel szervezi meg a Magyar Ápolók Napját. Csatlakoztunk a népegészségügyi programhoz is, tagjaink vállalnak feladatokat falusi, városi egészségügyi szűrések szervezésénél, lebonyolításánál. Szakmai munkánkkal segítjük a szűrőkamionokon folyó egészségnevelő programot. Kiemelkedő kapcsolatot ápolunk az egészségügyi szakgimnáziummal, rendezvényeiken nem csak állandóan képviseljük a szakdolgozókat, de segítséget nyújtunk annak szakmai lebonyolításában. 2013-ban, a váci helyi szervezet adott otthont a Pest megye területi szervezet évente megrendezésre kerülő „Így dolgozunk mi Pest megyei dolgozók” Tudományos Konferenciát és 2018-ban, kórházunkban került megrendezésre a Pest megyei szakmai vetélkedő.

– Átadta a stafétabotot az újonnan megválasztott elnöknek, Ábrahám Róbertnének, de nem távolodik el a helyi szervezettől, sőt.

P.E.M.: 39 éve dolgozom kórházunkban, mindig hittem abban, hogy együtt gondolkozva egymás munkáját segítve tudunk igazán jó dolgokat cselekedni. A mostani választások során sikerült egy dinamikus, tapasztalt helyi szervezeti csapatot választani tagságunknak. Ábrahám Ildikónak, a helyi szervezet újonnan megválasztott elnökének eredményes munkát kívánok, alelnökként tovább támogatom szervezetünket.

– Gratulálunk a megválasztásához! Több évtizede dolgozik már az egészségügy kötelékében, azonban az „elnöki hivatalbalépés” időpontjától nem sok idő telt el. Milyen terveket, feladatokat tűztek ki célul ebben a ciklusban?

Á.R.: 32 éve vagyok az intézmény dolgozója, elkötelezett vagyok az intézményem és a szakdolgozóink iránt. Az elmúlt években területi küldöttként tevékenykedtem a hely és megyei szervezetnél. Ez év hátralévő részében is akad feladatunk. Jelenleg szervezés alatt áll a szeptember 26-án Nagykörösön megrendezésre kerülő szakmai vetélkedőre történő benevezés. Az előző évekhez hasonlóan, idén is indulni szeretnénk ezen a neves szakmai megmérettetésen. Az elkövetkezendő ciklusban is jutalmazni szeretnénk a minőségi, elkötelezett és közösségépítő munkát, tevékenységet. Prioritást élvez a fiatal pályakezdők megtartása, segítése, érdekeik és jogaik képviselete.

2019.08.09.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!