Egyes élelmiszereket felesleges a hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten is sokáig megőrzik minőségüket és frissességüket. Az alábbiakat viszont jobb, ha mindig betesszük a hűtőbe.

Mogyoróvaj és olívaolaj

A magvajakat talán elsőre senkinek sem jutna eszébe a hűtőben tartani, mivel ott megkeményednek. Akár mogyoróvajról, akár mandulavajról, akár kesuvajról van szó, a hűtőben a helyük, hűtés nélkül ugyanis néhány nap alatt megromlanak. A tejtermékeket, tehát a "hagyományos" vajat is a hűtőben a kell tárolni.

A magokból készült vajakat és olajakat felbontás után tegyük hűtőbe! Fotó: 123rf

Bizonyos zsiradékokat szintén jobb hűtve tárolni. Az olívaolajat vagy a kókuszolajat nem kell, viszont a lenmagolajat, dióolajat, mandulaolajt és szezámolajat már érdemes lehet felbontás után a hűtőbe tenni. Szobahőmérsékleten ugyanis csak pár hónapig állnak el bontva, hűtőben viszont akár évekig is használhatók maradnak.

A magok, illetve diófélék esetében is érdemes hűtőben megoldani a hosszú távú tárolást. Magas zsírtartalmuk miatt ugyanis szobahőmérsékleten könnyen megromolhatnak a nyers magok. Ez különösen a kesudióra, a mandulára, a tökmagra, a dióra és a lenmagra igaz. A legegészségesebb diófélékről itt olvashat!

Citrom és avokádó

Kevesen tudják, de a citrusfélék négyszer tovább őrzik meg a frissességüket, ha hűtőben tároljuk őket. A fűszernövényeket, például petrezselymet, a bazsalikomot és a koriandert is tartsuk hűtőben. A legjobb, ha egy enyhén megnedvesített papírtörlőbe csavarjuk őket.


Jobb hűtőbe tenni az érett avokádót is, hiszen ha nem esszük meg rövid időn belül, akkor könnyen megrohadhat szobahőmérsékleten. Ha viszont éretlenül vásároltuk, nyugodtan tároljuk a konyhapulton, amíg meg nem érik.

Forrás: care2.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!