Az alapok

Az 5 alapelem a Föld, a Fa, a Tűz, a Fém és a Víz. Mindegyikhez hozzáköthető egy adott ízlés, valamint szerv, illetve bizonyos élelmiszerek is. Az a jó, ha a napi étrendünkben mind az öt elem tápanyagai szerepelnek.
Az aranyszabály: egyél mindennap zöldséget, fehérjét (pl. hüvelyesek, hal, hús) és gabonát (pl. köles, rizs). Mindezeket ízesítsd zöldfűszerekkel és gyógynövényekkel, valamint növényi olajokkal.

Így étkezz a kínai gyógyászat szerint!

Miért hasznos?

Hatására a test egyensúlyi állapotba kerül. Eltűnik a gyakori nassolási vágy és az állandó fáradtságérzet, megszűnnek az emésztési problémák. Ráadásul néhány pluszkilótól is megszabadulhatsz, ha kiegyensúlyozottan és egészségesen, vagyis az 5 elem tanának szabályait követve táplálkozol!

Így kezdd el!

Fogyassz szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. A reggeli különösen fontos, ahogy az is, hogy valamilyen meleg ételnek kell lennie! Ez szokatlannak tűnhet ugyan - ám hidd el, hogy például a zsírszegény tejben főtt gabonapehely némi friss idénygyümölccsel rengeteg energiával látja el a szervezetet, ezzel szemben a joghurt és a kenyér energiát von el a testtől. Délben a fehérje, például valamilyen sovány hús a legjobb, este pedig a zöldséges ételek járulnak hozzá a belső nyugalomhoz és a jó alváshoz.

Mintanap
Reggel: Sokmagvas müzli (Fa, Tűz, Föld, Fém) tejjel (Föld), gyümölccsel (Fa) és 1 pohár vízzel (Víz)
Délben: Hús (Föld), rizs (Fém) és paradicsomszósz (Fa) repceolajjal (Föld) leöntött salátával (Tűz) és 1 pohár vízzel (Víz)
Este: Borssal (Fém) és bazsalikommal (Tűz) fűszerezett hal (Víz), köretként párolt zöldség (Föld), desszertként joghurt (Fa).

Az öt elem

Mindegyik hatással van a szervezetre, csak ezek együttes jelenléte révén őrizhető meg az egyensúly.

Föld
Jótékony hatással van a lépre és a gyomorra. Azok az élelmiszerek tartoznak ide, amelyekben sok fehérje, zsír és szénhidrát van. Táplálnak, és hosszú távon eltelítenek.
Például:
tojás, kenyér, hús, tej, burgonya, méz, étolaj.

Víz
Jótékony hatással van a vesére és a hólyagra. Az ásványi anyagokban különösen gazdag, hűsítő ételek könnyebbé teszik a többi fogást.
Például:
víz, asztali és tengeri só, halfélék, a tenger gyümölcsei.

Fa
Jótékony hatással van a májra és az epére. Ezek a savanyú ételek hűsítenek, és könnyebbé teszik a többi csoportba tartozó élelmek megemésztését.
Például:
minden savanyú gyümölcs (alma, bogyósok, citrom stb.), ecet, savanyú káposzta, szójaszósz, mángold, friss gyümölcslevek, savanyított tejtermékek (kefir, joghurt).

Fém
Jótékony hatással van a tüdőre. A csípős élelmiszerek felmelegítik a szervezetet, és javítják az anyagcserét. Ne feledje: minél erősebbek, annál hatékonyabbak!
ldául: csilipaprika, gyömbér.

Tűz
Jótékony hatással van a szívre és a vékonybélre. Ide soroljuk az összes keserű ízű élelmiszert, amelyek átmelegítik és megnyugtatják a szervezetet.
Például:
radicchio, rukkola, kakaó, articsóka, bazsalikom.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!