Elérhetik Európát a trópusi betegségeket, köztük a csikungunya- és a dengue-lázat, valamint a kullancstól elkapható agyhártyagyulladást kiváltó kórokozók. A kutatók szerint a fertőzéseket terjesztő rovarok északra húzódásának fő oka a globális felmelegedés, de a nemzetközi utazások és a kereskedelem is elősegíti az folyamatot.

Olyan betegségek fenyegethetnek minket, amelyeket eddig nem is ismertünk. Fotó: iStock

Ideális körülményeket teremtettünk a kórokozóknak

"A hosszabbra nyúló meleg évszak kedvez a trópusi betegségeket terjesztő rovaroknak. Meg kell tanulnunk a leckét, amelyet a nyugat-nílusilázészak-amerikai és a csikungunyaláz karib-térségbeli, franciaországi és olaszországi kitörése tanított" - fogalmazott Giovanni Rezza, az olasz Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Osztályának igazgatója, a tanulmány egyik készítője.

Már korábban is figyelmeztettek a kutatók arra, hogy a klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra. A részleteket itt olvashatja el!

A melegebb és nedvesebb körülmények ideális körülményeket teremthetnek az csikungunya- és a dengue-lázat hordozó ázsiai tigrisszúnyog szaporodásához és terjedéséhez Európa nagy részén, beleértve Közép-Európát is.

Korábban az ázsiai tigrisszúnyog terjesztette dengue-láz a trópusi és szubtrópusi területekre korlátozódott, mivel a fagy elpusztítja a rovar petéit és a lárváit. A hosszabb nyarak miatt azonban néhány évtizeden belül Európa nagyobb részén is áttelelhetnek a szúnyogok - vélik a kutatók.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!