Féláron adnak kétszer akkora adagokat az albán fagyizókban, csak éppen az összetevők egy kicsit mások, mint a hagyományos fagylaltoknál.


Kirobbant a fagylaltháború, a magyar cukrászok szerint ugyanis hatalmas átverés, amit albán kollégáik fagyi néven árulnak. Féláron kínálnak kétszer akkora gombócokat, de az már túl biztató, hogy milyen alapanyagokat használnak - írja a Bors.

Egy átlagos gombóc fagylalt 4-6 dekagramm, ami az egyik magyar cukrásznál 280 forintba kerül. Ugyanilyen súlyú fagyit az albánoknál a felénél is kevesebbért, 120 forintért is meg lehet venni. 180 forintért pedig már 8-10 dekás adagot adnak, ami még mindig 100 forinttal olcsóbb.

A trükk az összetevőkben rejlik. Egy normál gyümölcsfagyiban 30-50 százalék a gyümölcs aránya. Az olcsósított fagylaltban viszont nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van. A rengeteg adalékanyag miatt ezek a fagyik sokkal lágyabbak, könnyedebbek is.

A Nébih a lapnak azt mondta, az adalékok nem károsak az egészségre, de minőségi romlást okoznak. A nagyobb térfogatú fagyit egyébként egy úgynevezett jégpasztával állítják elő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!