Az ETAP-ra (exercise-related transient abdominal pain, vagyis testgyakorláshoz kapcsolódó átmeneti hasi fájdalom) hiába létezik orvosi terminológia, a jelenség okáról továbbra sincs szakmai konszenzus - írja az index.hu.

Magyarázat tehát a mai napig nincs a jelenségre, helyette van néhány ismert alapösszefüggés, ám ezek is inkább csak óvatos tendenciák.

Miért szúr az oldalunk? Fotó: iStock

A puffasztó ételek

A lap azt írja, az egyik általános tanács a szúrófájdalomelkerülése érdekében, hogy futás előtt két-három órával lehetőleg már ne együnk - főleg ne . A túl sok folyadék, különösen a cukros üdítők szintén kerülendők, ezek összefüggését a szúrás valószínűségével laboratóriumi körülmények között is igazolták.

Nagyobb pulzus

A szénhidráton kívül a testmozgás során megnövekedett vérellátás is itt okozhat gondot: a nagyobb pulzus miatt több vér jut a májba és a lépbe, ezeknek a szerveknek a nyomása pedig szintén fájdalmat, közelebbről véráramlási zavart okozhat.

A futás így lehet élvezetes - részletek!

Begörcsölt rekeszizmok

Egy másik, elég általános magyarázat szerint a szúrás oka, hogy nem jut elég vér a rekeszizomhoz, amitől azok begörcsölhet. A keringési mellett ez a magyarázat részben már légzőszervrendszeri okokkal számol, olyasmivel például, hogy felülről a kitágult mellkas, alulról pedig a megfeszült hasizom együtt vér-, és így oxigénhiányos állapotot okozhat a rekeszizomnál.


Túl nagy rázkódás

Egy másik magyarázat arról szól, hogy a rázkódással járó mozgások megterhelik a hasi szalagokat, melyek tulajdonképpen a szerveket is a helyükön tartják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!