Testszagunk nemcsak egyedileg azonosít bennünket, hanem ez az oka annak is, hogy ugyanaz a parfüm máshogy érezhető két különböző emberen. Ez a lenyomat egészségünkre és emberi kapcsolatainkra is kihatással van: ezekről olvashat az alábbiakban többet.

Akiknek nem kell dezodor

Ismerje meg a testszag nélküli embereket! Kattintson!

Szúnyogkedvencek

Ha a szúnyogok imádnak minket, az szaglenyomatunk miatt is lehet. Persze a vérszívók egy rosszabb napon mindenkit megcsípnek, akit csak lehet, de a becslések szerint az emberek 20 százaléka kifejezetten ízletesebbnek tűnik, ennek pedig genetikai okai vannak. Azt azonban még mindig nem tudjuk, hogy mely gének tehetnek erről: ezek tudatában azonnal megindulhatna a szúnyogtaszító készítmények (vagy a szúnyogcsapdák) gyártása.

Az ellentétek tényleg vonzzák egymást

Emberekkel és állatokkal végzett kutatások egyaránt azt bizonyítják, hogy annál jobban vonzódunk valakihez, minél inkább eltér a testszaga a mienktől. (Az egyik kutatás során például olyan pólókat szagoltattak nőkkel, amelyet férfiak 48 órán keresztül hordtak. A nőknek azon pólók által beszívott illatok tetszettek a legjobban, amelyeknek kémiai összetétele a lehető legjobban különbözött sajátjuktól.) Azonban randira ne úgy menjünk, hogy előtte bekértünk egy pólót: egymás megszagolása ugyanis az állatvilágban elfogadott, az embereknél azonban kevésbé, és nem is ez a párválasztás legjobb módja. (A tudatos emberi szaglás nem olyan jó, hogy egy lehetséges partner illatából párválasztási döntést tudjunk hozni.)

Az állatok is megérzik

Köztudott, hogy a stressz hatására sokan izzadni kezdünk. Amikor pedig stresszes időszakot élünk meg, szaglenyomatunk is módosul. Ezt az emberek nem érzik meg, a jobb szaglású állatok (a kutyákkal az élen) viszont igen. Úgyhogy szó szerint érzik a stressz okozta félelmet, legyen szó veszélyhelyzetről, munkahelyi vagy személyes feszültségekről. Érdemes azonban tudni, hogy afélelemnem megváltoztatja megszokott szagunkat, hanem hozzátesz ahhoz: az állatok ugyanis érzik illatunkból, hogy kik vagyunk, és emellett azt is, hogy épp a megszokottól eltérő lelki folyamatok zajlanak le bennünk. (Ez pontosan olyan, mintha találkoznánk egy barátunkkal, akinek új szemüvege vagy új frizurája van.)
Szaglenyomatunk olyan, mint egy egyedi azonosító

Kapcsolatokat nyerhetünk, vagy veszíthetünk

Lengyel kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire lehet megállapítani az ember személyiségét a testszagából. 100 emberen végzett (szintén pólószagolgató) kísérletükben az önkéntesek pontosan meg tudták mondani, hogy egy adott pólót extrovertált, domináns vagy neurotikus személy viselt-e. Nem sikerült ugyanakkor mérhető kapcsolatot találni testszag és barátságosság, nyitottság, illetve lelkiismeretesség között (a kutatók a Big Five néven elhíresült személyiségprofilozó rendszer egyes személyiségelemeit vizsgálták). Az viszont biztos, hogy az emberek már azelőtt érzik rajtunk, hogy dominánsak vagyunk-e, mielőtt megszólalunk.

Egészségünkről is sok mindent elárul

A betegségek a stresszhez hasonlóan hozzátesznek szaglenyomatunkhoz. Az állatvilágból ezt elég jól ismerhetjük: a European Urology szaklap nemrég közzétett tanulmányából például az is kiderül, hogy a kutyák 33 betegből 30-nál képesek voltak kiszagolni a prosztatarákra jellemző szagmintát. Az a tény viszont, hogy a rák és a cukorbetegség is észlelhetően megváltoztatja az emberek illatát, még nem ad a kezünkbe olyan eszközöket, amelyekkel kizárólag szagmintákból diagnosztizálni tudnánk a betegségeket - erre minden bizonnyal csak a távoli jövőben lesz lehetőség.

Forrás: Prevention.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!