Magyarországon egyedülálló fejlesztés történt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókárházban. Az intézmény olyan CT-t vásárolt, amely egyszerre alkalmazható a sugárterápiás kezeléseknél és a diagnosztikában is. Az eszköz megvásárlásához szükséges forrást a kórház a saját költségvetéséből biztosította. Az új CT beszerzését ma sajtótájékoztatón jelentették be.

A kórház új eszköze egy CT szimulátor – kezdte a sajtótájékoztatót dr. Révész János, a kórház főigazgatója. Ez egy duális funkcióval rendelkező CT készülék, amely alkalmas a sugárterápiás kezelések előkészítéséhez szükséges vizsgálatok elvégzésére és diagnosztikai vizsgálatok futtatására is - magyarázta Révész János.

A főigazgató szerint az új gép előnye a rendkívüli költséghatékonyság. A tervek szerint napi 16 órát fog üzemelni a gép, ebből nyolcban a sugárterápiás célokat, a másik nyolcban pedig diagnosztikai célokat szolgál majd. A beruházás – az építészeti átalításokkal együtt – megközelíti a 200 millió forintot, tájékoztatott a főigazgató.

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, a megyei kórház nagyon jó irányba halad az egészségügyi ellátást és ellátottságot tekintve. Sok fejlesztés erősíti ezt, így a kórházban egyre jobb körülmények között és egyre modernebb eszközök állnak rendelkezésre a gyógyításhoz – hangsúlyozta Török Dezső. A közgyűlés elnöke elmondta, évente 4000-4500 új daganatos beteg jelenik meg a rendszerben, és az új képalkotó diagnosztika segítségével, hamarabb felismerhető és elkezdhető a kezelés.

A sajtótájékoztató végén a főigazgató hozzátette, az új CT-n kívül, szeptemberben a Semmelweis tagkórházba egy nagyfelbontású képalkotó diagnosztikai gépet is telepítenek majd.

2019.07.12.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!