A legjobb kutyafajták idős embereknek - kattintson ide!

A demenciával élő betegek segítésére alkották meg a Jenny névre keresztelt robot labradorkölyköt, amelynek mozdulatai egy igazi kutya mozgását idézik. Az emberi érintésre reagáló robotkutya - amely egyelőre csupán prototípus - nem képes sétálni, hanem egy kiságyban fekszik, mozgatja a fejét, morog és csóválja a farkát.

A robotkutya segít az elmagányosodás megelőzésében és a szorongás oldásában. Fotó: 123rf

Társat kaphatnak a demens betegek

A robotkutya elég élethű ahhoz, hogy társként szolgáljon a demenciával élők számára, akik állapotukból adódóan nem tudnának megfelelően gondoskodni egy élő állatról. A robot mozgását 16 motor irányítja, szenzorok révén reagál a hangparancsokra, valamint érzékeli az emberi érintést is.

Tom Stevensben 2011-ben született meg a robotkutya gondolata, amikor édesanyjánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. "A kezdetekben átélt nehéz napok közül messze az volt a legszörnyűbb, amikor el kellett vinnem a kutyáját" - mondta Stevens, felidézve, hogy a kétéves goldendoodle elkezdett agresszíven viselkedni édesanyja gondozójával.


Egy japán cég egyébként már 1999-ben előrukkolt a robotkutya ötletével. A mesterséges intelligenciára épülő robotkedvencekkel szemben azonban az fejlesztés nagyon élethű lett. Jenny nemrég mutatkozott be egy kaliforniai idősek otthonában, ahol a bentlakók egy része demenciával vagy az emlékezőképességet érintő egyéb betegségekkel küzd. "A kutya nagyon interaktív, csóválja a farkát, reagál, ha szólnak hozzá" - mondta Caroline Gibson, az intézmény szóvivője. A Jennyvel való foglalkozás mosolyt csal a bentlakók arcára és oldja a szorongásukat - tette hozzá. A tervek szerint a robotkutya 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!