"A nőknek sokkal több időbe telik teherbe esni a 30-as éveik vége felé"

A brit National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) szerint a párok 80 százalékának egy éven belül sikerül gyermeket nemzeni, amennyiben a nő fiatalabb 40 évnél, nem használnak semmilyenfogamzásgátlóeszközt és rendszeresen élnek nemi életet. Ez az esély csupán kis mértékben csökken, minél közelebb áll a nő a 40 éves korhoz.

A 40-hez közeli terhesség sem jelent kezelhetetlen kockázatot

"A 30-as éveik vége felé közeledő nők ritkábban lesznek anyák, mivel kevésbé termékenyek"

Magyarországon több a 35 évesnél idősebb kismama, mint a húszas évei elején járó. Részletek itt.

Elizabeth Duff, a NICE szakértője szerint ez nem igaz. Nagy-Britanniában példál a gyermekszülések körülbelül egyötödének esetében az anya 35-39 év közötti. Dr James Nicopoullos, a Lister Fertility Clinic termékenységi specialistája pedig úgy nyilatkozott, hogy már egyáltalán nem mondható ritkának, hogy a nők 40 felé esnek teherbe, de vannak olyanok, akiknek ez kicsit több időbe telhet.

"A 40 felé közeledő nőknél magasabb a vetélés kockázata"

Valóban nagyobb a rizikó, de egyáltalán nem annyival, mint azt sokan gondolják. Kutatások szerint a 30 alatti nők esetében általában tízből egy terhesség végződik vetéléssel, míg a 35-39 éves nők esetében tíz terhességből kettő. A nők egynegyede vetél el élete során, de ez a legtöbbjük számára egyszeri alkalom, ami után egy vagy több egészséges gyermeket is sikerrel kihordanak. Nem ritka, hogy a vetélés - például az embrió életképtelensége miatt - a terhesség olyan korai szakaszában következik be, hogy a nőkben nem is tudatosul a dolog, gyakran egyszerű menzesznek hiszik a történteket.


"A 30-as éveik felé járó nőknél több esélyük a komplikációk kockázata a várandósság és a szülés során"

A kockázat ez esetben is nagyobb. A terhességi komplikációk listáján olyan dolgok szerepelnek, mint a cukorbetegség, a preeklampszia, a magas vérnyomás, a vetélés vagy a Down-szindrómás gyermek születése. Ugyanakkor kutatások szerint a 40-hez közeli nők többsége képes egészséges gyermek kihordására és problémamentes szülésre. Természetesen az életkorral a felsorolt problémák rizikója némiképpen megnő, de ugyanez igaz szinte mindenféle betegségre is. A NICE szakemberei mindenesetre hangsúlyozták, hogy ez a többséget nem érinti. Éppen ezért érdemes lenne megváltoztatni a késői 30-as években történő gyerekvállalást övező gyakori negatív hozzáállást.

Forrás: prevention.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!