A magyar ápolóképzés átalakulása jelenleg is folyamatban van, melynek egyik elengedhetetlen eleme a gyakorlati oktatás folyamatos fejlesztése. A váci Jávorszky Ödön Kórház oktatói tevékenységéről beszélgettünk Kovácsné Bóbis Klaudia gyakorlatvezetővel.

– Mit csinál egy gyakorlatvezető?

– Számtalan feladat hárul egy gyakorlatvezetőre. Elsőként a hozzánk érkező tanulókat fogadom, és intézményünket röviden bemutatom. Majd előkészítem, megszervezem a gyakorlati képzéseket a szakképzési kerettanterveknek megfelelően. Folyamatos kapcsolatban vagyok az oktatásban résztvevő minden szereplővel. Beosztásokat készítek, felkészítem a szakrendeléseket és az osztályokat a tanulók fogadására, munka- és tűzvédelmi oktatást tartok. De mindezen feladatok mellett a legidőigényesebb a rengeteg adminisztráció és dokumentáció. Például a jelenléti ívek naprakész vezetése, a hiányzások nyilvántartása, a gyakorlaton lévő tanulók értékelése ezen adatok összesítése és a képzőintézmények felé való jelentése, a foglalkozási naplók vezetése, a szerződések előkészítése, a naprakész analitika megléte a pénzügyi és a munkaügyi osztály felé a szakképzési hozzájárulás bevallásához stb. De én minden előnyével és hátrányával szeretem ezt a munkát.

– Ön szerint mi az egészségügyi gyakorlati oktatás legfontosabb feladata?

– Véleményem és meggyőződésem szerint nagyon fontos, hogy a résztvevő tanulók az elméleti tudás mellett elsajátítsák az adott szakmacsoportok gyakorlati ismereteit, tevékenységeit az önálló és részben önálló egészségügyi munkavégzéshez. Felelősségünk van abban, hogy fejlesszük a tanuló szakmai érdeklődést, motivációját, logikus gondolkodását, önismeretét, önértékelését. És végül, de nem utolsó sorban, tudnunk kell minden egyes korosztály szakmai-gyakorlati oktatása között különbséget tenni.

– Mióta tölti be a gyakorlatvezetői munkakört és hány tanulót irányít?

– 2015 december 1-jétől van önálló gyakorlatvezetői munkakör az intézményünkben, azóta töltöm be ez a tisztséget. Korábban is volt oktatói tevékenysége a kórháznak, azonban a folyamatos törvényi szabályozások változtatása miatt, kérvényeztük a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek nyilvántartásba vételét a Pest Megyei Iparkamaránál. Így, mint gyakorlati képzésre jogosult csoportos képzőhely, lehetőségünk nyílt több szakképesítésben is gyakorlati helyet biztosítani (pl.: gyakorló ápoló, ápoló, masszőr, gyakorló mentőápoló, mentőápoló, aneszteziológiai szakasszisztens stb.) a leendő kollégák számára. Ennek köszönhetően, 2016 szeptemberétől így már nem csak együttműködési megállapodással, hanem már tanulószerződéssel is folytattuk gyakorlati oktatást melyben tanévenként 110-130 fő vesz részt.

– Hogyan tudják az oktatók munkáját segíteni, motiválni?

– Nagyon fontos a magas szakmai szintű tudás megléte a betegellátásban, ezért fő célul tűztük ki kollégáink folyamatos szakmai fejlődésének biztosítását. Jelenleg a gyakorlati oktatásban résztvevő kollégák kamarai oktatói tanúsítványának megszerzést szervezzük, mely a tanulók gyakorlati képzéséhez és az oktatott szakképesítés megszerzésére irányuló komplex szakmai vizsgára történő gyakorlati felkészítéséhez szükséges alapvető adminisztrációs, pedagógiai, szociálpszichológiai és kommunikációs ismereteket tartalmazó képzés. Az intézmény folyamatos humánerőforrás pótlásának pedig egyik lehetősége lehet, ha a szakképesítést nálunk megszerzett kollégákat marasztaljuk. Ehhez sokszor elég egy jó közösség és példamutatás.

2019.07.25.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!