A kutatók szerint ez nem különleges képesség, mindenki rendelkezik efféle jóstehetséggel. Mindenkinek vannak ugyanis ösztönös cselekedetei, olyanok, amelyeket nem tud megmagyarázni, csupán belső késztetést érez rá, hogy megtegye. Szakértők gyakran emlegetett példája: amikor valaki olvas, dolgozik a szobájában, aztán egyszer csak feláll, és lemegy a boltba. Ha megkérdeznék tőle, miért teszi, azt a racionális választ adná: mert éhes. Mire visszatér a lakásba, leszakad az álmennyezet a széke fölött vagy szétrobban az égő a csillárjában. Egyesek szerint ez nem véletlen, hanem az illető előre megérezte, mi fog történni, és ösztönösen távozott onnan.

A jósló álom

Az álmok során az alvó ember agyában képszerűen, szimbolikus módon jelenhetnek meg a jövő fontos pillanatai. Ha valaki azonban rendszeresen szembesül azzal, az álmai valóságként köszönnek vissza, és egy hosszú út előtt azt álmodja, baleset éri, akkor megteheti, hogy másnap nem indul útnak. Ezzel kiküszöbölte a veszélyt, viszont soha nem tudja meg, jósló álmot látott-e.

Nagyobb esély a helyes döntésre

Az intuíció, a megérzés fogalmát nehéz definiálni. Tény azonban: az emberek többségének nagy szerepet játszik az életében. Steve Jobs szerint a megérzésnek nagyobb a hatalma, mint az észnek.

Kutatók szerint egyfajta laza, elengedett lelkiállapotban, amikor az alanyok tét nélkül, játékosan válaszolgatnak kérdésekre, nagyobb arányban éreznek rá majdan bekövetkező eseményekre, mint amikor szoronganak, dühösek vagy éppen depressziósak. Aki agresszív, tele van kisebbrendűségű érzéssel, annak a véletlennél kisebb a találati aránya. Ha valaki rendet tesz magában, és nyugodt, kiegyensúlyozott, nagyobb teret enged az intuíció működésének, és több esélye van helyes döntést hozni.

Hogyan erősíthetjük?

A megérzéseket nem nehéz elutasítani, ám sokkal jobban járunk, ha nagyszerű ajándékként tekintünk rá. A legjobb döntéseket akkor hozhatjuk, ha megtaláljuk az egyensúlyt a racionalitás és az intuíció között. Erősítsük ezt a tulajdonságot magában: időnként mondjunk búcsút a logikának, és döntsünk az ösztöneire hallgatva.

Segíthet továbbá, ha alkalmanként egyedül tudunk maradni. Szánjunk időt magunkra. Az intuitív emberek általában introvertáltak. Vagyis képesek befelé fordulni. Próbáljuk ki! Maradjunk egyedül, zárjuk ki a külvilágot, lazuljunk el, meditáljunk, és figyeljünk az érzéseinkre, a gondolatainkra.

Jó feladat lehet továbbá az intuíció erősítésére, ha minden furcsa dolgot, érdekességet leírunk. A jegyzetek áttekintésével ellenőrizhetjük, mit éreztünk, gondoltunk, és mi történt pontosan egy-egy helyzetben. Ezzel megtehetjük az első lépést, hogy bízni kezdjünk önmagunkban és a megérzéseinkben.

Olvass a gondolataiban!

Ne higgyük, hogy a gondolatolvasás csak a filmekben lehetséges! Ha kellőképpen odafigyelünk a szeretteink gesztusaira, mimikájára, reagálásaira, jobban megismerhetjük őket, és egy idő után már szinte ki sem kell mondania, máris tudhatjuk, hogy ki, mire gondol, mit tenne szívesen.

Csak pozitívan!

Ha mindennek a rossz oldalát látjuk, ha állandóan a legrosszabbtól rettegünk, akkor esélyt sem adunk magunknak a boldogságra, és persze arra sem, hogy a megérzéseinkre hallgassunk. Engedjük el a rossz gondolatokat! Bízzunk a sikerben, legyünk felszabadultak! A megérzéseink nem fognak cserbenhagyni minket!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!