A klinikai nevén trimetilaminúriaként ismert kór egy ritka anyagcserezavar, amelynek következtében a szervezet képtelen lebontani a bizonyos élelmiszerekben megtalálható trimetilamin nevű vegyületet, így megemelkedik annak koncentrációja a testben, és igen kellemetlen halszagot árasztva távozik izzadság, vizelet, valamint lehelet formájában. "Volt olyan idő, amikor olyan büdös halszagom volt, hogy anyukám nem akart iskolába engedni, nehogy csúfoljanak az osztálytársaim" - meséli az énekesnő visszaemlékezve, aki saját szagát nem érzi, ezért csak barátai és családtagjai elmondásából tudja, mennyire rémes szaga van.
Az egész betegségre is úgy derült fény, hogy hároméves korában a testvére, akivel egy szobában aludt, panaszkodott a kellemetlen szagra. Az orvosok tanácstalanul álltak a probléma előtt, ám a lány anyja egy rádióműsorban hallott a halszag-szindrómáról, és rájött, hogy Cassie-nek is pont ez a baja. Szép fokozatosan elkezdték beazonosítani azokat az élelmiszereket, amik a kellemetlen szagot okozzák, így az étrendből kikerült a hal, a hús és minden sötétzöld levelű zöldség.

Van, akinek diétáznia kell, hogy ne legyen büdös


"A koncerteken úgy érzem magam, mint egy kényes díva, mert csak bizonyos ételeket vagyok hajlandó enni" - panaszkodott az énekesnő, akit szerencsére barátja mindenben támogat. Cassie azt tűzte ki célul, hogy igyekszik minél több ember figyelmét felhívni erre a betegségre, hogy másoknak - akik hasonló cipőben járnak - hamarabb sikerüljön felismerniük a baj okát.


A trimetilaminúria egy genetikai rendellenesség, aminek következtében az ember rohadt halhoz, fekáliához vagy szeméthez hasonló szagot áraszt, mivel a szervezet képtelen lebontani a trimetilamint. A betegség általában gyerekkorban jelentkezik, amikor a gyerekek először esznek olyan ételt, amely felelős lehet a rossz szagért. Többnyire segít, ha az ember kerüli a tojást, a sötétzöld zöldségeket - mint a brokkoli, borsó, bab -, a tengeri ételeket vagy az olajos halat. Kis dózisú antibiotikummal is meg lehet próbálni elnyomni a szagot, de legtöbbet az életmódbeli változtatással lehet elérni.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!