De mi van akkor, ha a helytelen fogmosási szokásaink miatt valójában nem is teszünk magunknak olyan jót? A leggyakoribb hibákat gyűjtöttük össze.

Elkapkodjuk a fogmosást. A legtöbb ember közel sem tölt elég időt a fogmosással: a szakemberek szerint két-három percig kellene fogat mosni, de a felmérések szerint nagyon kevesen mossák a fogukat ténylegesen ennyi ideig - a legtöbben egy perc alatt letudjuk a fogmosást. Állítsuk be a telefonunkat, vegyünk egy kis homokórát vagy konyhai órát, esetleg vásároljunk olyan elektromos fogkefét, amely jelzi, ha letelt a javasolt idő!

Nem figyelünk arra, amit csinálunk

6 anyag, ami tönkreteszi a fehér fogakat

Köztudott dolog, hogy a kávé és a nikotin elszínezi a fogakat, de ez csak a jéghegy csúcsa. Vannak olyan káros anyagok, amelyekre álmában sem gondolna az ember, főleg, hogy egyiküket-másikukat fogmosásra használjuk. Tudjon meg többet, kattintson!

A legtöbben kapkodva mosnak fogat, és emiatt sok területet egyszerűen kifelejtenek. Ezek közé tartozik például az íny körüli terület vagy a hátsó őrlőfogak - az előbbi területeken az alapos fogmosással megelőzhetjük a plakkok kialakulását és az íny begyulladását, míg az utóbbiaknál jelentkezik a leggyakrabban a fogszuvasodás. Sok embernél maga a technika is javításra szorul, az egyszerű, jobbra-balra csiszatolással ugyanis többet árthatunk a fogzománcnak, mint amennyit használ maga a tisztítás. Tartsuk a fogkefét nagyjából 45 fokos szögben, és dörzsöljük a fogakat körkörös mozdulatokkal.

Egyszerre csak néhány fogra koncentráljunk, és a fogak hátsó részeiről, illetve a rágófelületről se feledkezzünk el! A fogkefét ne nyomjuk túl erősen a fogra - különösen akkor legyünk kíméletesek a fogainkhoz, ha hajlamosak vagyunk a fogak összeszorítására vagy a fogcsikorgatásra.

Nem megfelelő kefét használunk

A megfelelő fogkefe puha vagy nagyon puha sörtéjű, ezek ugyanis nem károsítják a fogínyt, szemben a közepesen kemény vagy kemény sörtéjű fogkefékkel. Bizonyos esetekben (például koronák, pótlások vagy fogszabályzó esetén) a szakorvos különleges kefék használatát is javasolhatja, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Számos hibát elkövethetünk fogmosáskor (Fotó: 123rf)


Szintén sokan elfeledkeznek arról, hogy a fogkefét nem árt rendszeresen, nagyjából háromhavonta cserélni. A fogkefe ugyanis nagyszerű táptalaj a különböző baktériumok számára, meleg és nedves környezetben tartjuk, és ahogy szétnyílnak a szálak, közöttük még jobban elszaporodhatnak a kórokozók. Ezeket pedig minden fogmosáskor "visszaszállítjuk" a szánkba.


Nem használunk fogselymet és szájvizet

Bármennyire is hatékonyak és alaposak vagyunk fogmosáskor, a fogak közötti területet nem tudjuk eléggé kitisztítani fogselyem nélkül. Két fog között tapadnak meg a legkönnyebben az ételmaradványok, itt szaporodnak el a kórokozók és ezen a területen alakulhat ki a legkönnyebben a fogszuvasodás.

Büdös a szája? Eláruljuk, hogyan derítheti ki!

Ezt elkerülhetjük azzal, ha minden fogmosás után használunk fogselymet, mellyel hatékonyan eltávolíthatjuk az ételmaradékokat, baktériumokat. A szájvíz pedig nemcsak kellemesé teszi a leheletünket, de a maradék baktériumokat is elpusztítja, megerősítheti a fogzománcot és a nyelvünket is tisztábbá teszi.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!