Szerdán tovább fokozódik a hőség, a napon szinte már elviselhetetlen lesz a forróság, amely a szervezetünket is egyre jobban megviseli - írja a Meteo Klinika. Humánmeteorológiai szempontból a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nemcsak a nappali hőmérséklet lesz magas, hanem az éjszakai is. Így gyakorlatilag nem tudunk felfrissülni, valamint nem tudjuk magunkat kipihenni éjszaka sem. A meleg miatt általánosak lesznek tehát az alvászavarok, amelyek aztán fáradtságot, álmosságot, nyűgösséget okoznak. Mindezek hatására csökken a szellemi és a fizikai munkavégző-képességünk, és rendkívül kimerül az idegrendszerünk is. Vezető tünet lehet ezen kívül a szívpanasz, valamint a vérnyomás-ingadozás is.

A hőhullám teljesen kimerítheti a szervezetünket. Fotó: 123rf

Fontos tehát, hogy valahogy aludni tudjunk. A klíma nélküli lakások lehűtésében segíthet, ha hajnalban, amikor odakint a leghűvösebb van, kereszthuzattal kicseréljük a napközben felmelegedett levegőt, illetve ajánlott az ellen védekezni, hogy nagyon magasra emelkedjen bent a hőmérséklet. Napközben teljesen sötétítsünk be, és ha lehet, a külső árnyékolók használatát részesítsük előnyben a belső reluxákkal szemben.


A napi 3-4 liternyi folyadékbevitel életmentő lehet, ezért pótoljuk az izzadás során elveszített vizet ásványvízzel vagy csapvízzel. Vízvisszatartó hatása miatt azonban kerüljük az alkoholt és a kávét. Jót tesz az is, ha sok magas víztartalmú zöldségfélét, például paradicsomot, uborkát, cukkinit fogyasztunk. Ne tartózkodjunk a déli órákban a napon, hiszen még árnyékban is rendkívül meleg lesz. Próbáljuk úgy megszervezni a teendőket, hogy mindig legyen lehetőségünk klimatizált helyiségbe húzódni. Vigyünk magunkkal vizes ruhát, amit a csuklóra vagy a tarkóra tehetünk hűsítés céljából.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!