Szerdán továbbra is kánikulára számíthatunk, a tartós meleg extrém hőterhelést ró a szervezetünkre - írja a Meteo Klinika. A rendkívüli hőség nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges emberek számára is nehéz. Azalvászavarokmiatt nem tudjuk kellőképpen kipihenni magunkat, napközben pedig fáradtak, tompák, ingerültek lehetünk, emellett csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk is. Az alváshiány az immunrendszert is gyengítheti, ezért fontos, hogy amikor csak tudunk, pihenjünk le, akár rövid időre is.

A kánikula miatt hőgutát is kaphatunk. Fotó: 123rf

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszunk, a kávét és az alkoholt kerüljük el! Ezen kívül az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjunk, de ne fogyasszunk nehéz, zsíros ételeket: részesítsük előnyben inkább a gyomrot kevésbé terhelő halakat, grillezett húsokat és salátákat! A forróságban jól esnek a magas víztartalmú, hűsítő gyümölcsök, például a hűtött eper, cseresznye.

Mindig kerüljük a tűző napsütést a szabadban tartózkodás során, ugyanis fennáll a napszúrás veszélye. Különösen a gyerekek kiszolgáltatottak, ők ugyanis nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal a hűvösre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztalunk, azonnal kérjünk segítséget! A hőhullám idején igyekezzünk úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetőségünk legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni.


Az UV sugárzás eléri a nagyon erős fokozatot, fényvédő krémek használata nélkül ne menjünk a tűző napra! Magas faktorszámú naptejeket használjunk, az újrakrémezést pedig szükség esetén ismételjük meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!