A rosszindulatú daganatok az esetek négyötödében a 150-180 centiméter hosszú vastagbél utolsó 60 centiméterén alakulnak ki. A vastag- és a végbél daganatait összefoglalóan kolorektális rákoknak nevezzük. Ezek évente 5-6 ezer ember életét követelik idehaza.

Milyen tünetek jelezhetik a vastagbélrák kialakulását? Részletek itt.

Veszélyes polipok a vastagbélben

A ráktípus kialakulásának pontos okai egyelőre nem ismertek, a kockázatot ugyanakkor számos tényező növelheti. Ilyenek például a vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, így a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. Előbbi a vastagbél nyálkahártyájának fellángolásos gyulladásával, felszínes fekélyek kialakulásával, utóbbi pedig a tápcsatorna bármely részén rohamokban jelentkező gyulladással jár. Egyik betegség sem gyógyítható.

A vastagbélrák kialakulásának 50 éves kor felett megnő a kockázata

Szintén fokozott odafigyelést és rendszeres szűrést tesz indokolttá, ha valakinél a vastagbél nyálkahártyájából kitüremkedő szövetnövedéket, úgynevezett polipot találnak. A kolorektális rákok legnagyobb része ugyanis ezekből indul ki, a még ebben a korai stádiumban felfedezett betegség pedig lényegében teljes mértékig gyógyítható. A polipok mintegy 2-3 százalékának kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak, tehát a családi előfordulást mindenképpen figyelmeztető jelnek lehet tekinteni.

A hedonista életvitel árnyoldala

A helytelen életmód ugyancsak nagy mértékben hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához. A túl sok kalória bizonyítottan fokozza a rizikót, akárcsak a túl kevés növényi rostot tartalmazó étrend. A mozgáshiány, a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén kockázatnövelő tényezők.


A családon belüli halmozódás sem elképzelhetetlen, sőt: a legközelebbi rokonoknál előforduló daganat esetén jelentősen magasabb a vastagbélrák kialakulásának veszélye. Bár a betegség bármely életkorban jelentkezhet, 50 éves kor felett megnő a valószínűsége, ahogy azoknál a nőknél is, akiknél korábban méh-, méhnyak- vagy mellrákot diagnosztizáltak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!