Az epekő úgy alakul ki, hogy az epe szilárd masszává áll össze, amely akár golflabdányi méretű is lehet. Epekőből egy, de több is kialakulhat egyszerre. Az epeköveknek két fajtája van, a koleszterinkövek, illetve a pigmentkövek, amik bilirubinból alakulnak ki. A koleszterinkövek a gyakoribbak, az epeköves megbetegedések 70-90 százalékát ezek okozzák, és gyakran fordulnak elő olyanoknál, akik túlsúlyosak, sok zsíros ételeket, illetve túl sok feldolgozott élelmiszert esznek. A pigmentkövek ritkábbak, gyakran epeúti fertőzések, vagy májbetegség miatt alakulnak ki.

Melyek azepekőtünetei?

A legtöbb embernél az epekő semmilyen tünettel nem jár, csak valamilyen képalkotó vizsgálat során fedezik fel. Az érintettek tíz százalékánál megjelenhetnek a tünetek. Pontosan melyek ezek? Milyen tünetek esetén gyanakodjunk epekőre? Kattintson!

Nőknél nagyobb eséllyel alakul ki epekő

Ha az epekő elzárja az epefolyadék útját, az epehólyag begyulladhat. Ennek a tünetei a hányinger, hányás és erős hasi fájdalom. Epehólyaggyulladást baktériumok is okozhatnak - ha azt tapasztaljuk, hogy a hasunk jobb oldalt, felül fáj, akkor érdemes ilyesmire gyanakodni, különösen akkor, ha afájdalomlélegzetvételnél erősödik, és esetleg kisugárzik a hátba, vagy a jobb oldali vállövbe.

Az epehólyaggyulladást ultrahangos vizsgálattal tudják diagnosztizálni

Azt, hogy az epehólyag gyulladásban van-e, vérvétellel, illetve ultrahangos vizsgálattal tudják megállapítani. Vannak olyan epekövek is, amelyek nem okoznak tüneteket, ha viszont igen, illetve ha az epehólyag begyullad, szükség lehet a szerv műtéti úton történő eltávolítására is.

Szakértők szerint a nők esetében nagyobb a rizikója az epekövességnek, mivel a kövek kialakulásában az ösztrogén is szerepet játszhat, illetve azoknál is nagyobb a megbetegedés esélye, akiknek a családjában már korábban is előfordult ilyesmi.


Forrás: webmd.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!