A nap- és szélenergia globális kapacitása olyan gyors ütemben bővül jelenleg, hogy 2030 körül a globális energiatermelés 50 százalékát teszi majd ki. Ha pedig az elektromos autók gyors elterjedése fenntartható a világ bizonyos részein, akkor 2030-ban már ezek a járművek adhatják a piac 90 százalékát, és így jelentősen csökkenhet a közlekedésből származó gázkibocsátás - olvasható a jelentésben, amelyet szakértők nemzetközi csoportja állított össze.

Az üvegházhatású gázkibocsátásnak meredeken csökkennie kell. Fotó: iStock

Van remény

A kezdeményezés honlapján közzétett jelentés elkészítésében tudósok, innovációs szakemberek, vállalatok és nem kormányzati szervezetek vettek részt. Úgy vélik, az erdőirtás beszüntetése és a korszerű földhasználat mintegy 9 milliárd tonna szén-dioxiddal egyenértékű gázkibocsátás-csökkentést eredményezhetne 2030-ra. Mint írták, az üvegházhatású gázkibocsátásnak meredeken csökkennie kell, ha a globális hőmérséklet növekedését 2 Celsius-fok alatt akarjuk tartani, a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljainak megfelelően.

Nagyobb a baj, mint hittük - a részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el!

"Jelenleg könnyebb elképzelni egy klímakatasztrófát, mint egy gyors gazdasági átalakulást, ám a következő évtizedben a történelem leggyorsabb átalakulása lehet az energia terén" - mondta Owen Gaffney kutató. "Az emberek alábecsülik az exponenciális növekedés erejét. Norvégiában az elektromos autók eladása 5 év alatt 6 százalékról 47-re emelkedett. Ha a megújuló energiák használata minden öt-hat évben megkétszereződik, akkor az előrejelzéseknél jóval gyorsabban szoríthatják ki a fosszilis energiahordozókat. De határozott politika kell hozzá" - magyarázta.

Változások kellenek

A jelentés készítői szerint az átmenet kulcsa az egyre növekvő társadalmi mozgalmakban van, amelyek azonnali fellépést követelnek a klímaváltozás feltartóztatására. Ők lehetnek a mozgatórugói az olyan életmódváltozásoknak, mint például a hús túlfogyasztásának megállítása.


A jelentés szerzői szerint a digitális forradalom már elindította a gazdasági átalakulást. "Hogy miként irányítjuk ezt a forradalmat, az a nemzetközi klímacélokat vagy elérhetővé teszi, vagy szétzúzza. A technológiai szektor képes hatni arra, hogy egy 1,5-2 Celsius-fokkal vagy egy 3 Celsius-fokkal melegebb bolygón élünk majd. Ám egyedül nem oldja meg a klímaváltozást" - figyelmeztetett John Falk, a jelentés társszerzője.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!