Magyarországon a húsvéthoz szorosan kapcsolódik a sonka és az egyéb főtt-füstölt húsok fogyasztása. Annyira, hogy ezekből a termékekből háztartásonként átlagosan 2,6 kilogramm a fogy el az ünnepek időszakban.

Megbukott néhány sonka - részletek itt!

A vásárlási szokásokat vizsgálva kiderült, hogy egyre többször vesz a lakosság minőségi termékeket. A GfK Háztartáspanel adatai alapján a sonka átlagára ára tavaly kilogrammonként 1643 forint, 2017 húsvéti időszakában pedig 1546 forint volt.

A húsvéti sonkák főbb típusai

A parasztsonka csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius-fokon több hétig/hónapig érlelik, majd hideg füsttel több napon át füstölik. A termék hat hónapig tartható el. A hagyományosan érlelt nyers sonka bőrös vagy anélküli. Combizomból, lapockából, tarjából, karajból készül. Szárazon pácolják, néhány héten keresztül érlelik, majd hideg füsttel több napon át füstölik. Ez a termék egy hónapig tartható el.

Háztartásonként több mint 2 és fél kiló sonka fogy el húsvétkor. Fotó: 123rf

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel füstölik. Egy hónapig tartható el. De a gyorspácolt, főtt sonka is sok háztartásban helyet kap a húsvéti asztalon. Ez egy konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével beinjektált hús, amit több napig érlelnek. Hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, 72 Celsius-fokon megfőzik, majd vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig tartható el.


Csak megbízható gyártótól vásároljunk!

A hús egy "bizalmi termék", ezért mindenki olyan gyártótól vagy forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, akiben eddig nem csalódott. Senki ne vásároljon kétes eredetű terméket, tehát olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel. De fontos az is, hogy mindig ellenőrizzük a termék szavatossági idejét - figyelmeztetett Mostisch Martina.

A szakértő továbbá azt javasolja, hogy a termék külseje és színe mellett a címkén található információkra, valamint az azon található ovális állatorvosi pecsétre is figyeljünk oda.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!