A maláriát a nőstény szúnyogok terjesztik, a betegség évente több mint 400 ezer ember halálát okozza. Ezen változtathat a Marylandi Egyetem és a Burkina Fasó-i IRSS kutatóintézet szakembereinek felfedezése. A kutatók a maláriaszúnyogokat fertőző Metarhizium pingshaense nevű parazitagombára alapozták a vizsgálatukat.

A genetikailag módosított gomba gyorsan végez a szúnyogokkal. Fotó: 123rf

Egy pók és egy gomba adja a megoldást

"Ezek a gombák genetikailag könnyen alakíthatóak" - mondta Raymond St. Leger, az egyetem professzora. Az élősködő módosításához egy Ausztráliában honos tölcsérhálós pók mérgének egyik összetevőjét használták fel. A méreganyag előállítására vonatkozó genetikai instrukciót a kutatók hozzáadták a gomba saját genetikai kódjához. Így amikor az élősködő bekerül a szúnyogba, elkezdi termelni a mérget. A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy a genetikailag módosított gomba gyorsabban végez a szúnyogokkal, ráadásul ehhez kevesebb gombaspórára van szükség.

Jönnek a betegséget terjesztő szúnyogok - a részleteket itt olvashatja el!

A szakemberek egy csaknem 600 négyzetméteren elterülő - növényekkel, kunyhókkal, vízforrásokkal és a szúnyogok számára szükséges táplálékkal felszerelt - mesterséges falvat építettek fel Burkina Fasóban. A területet dupla rétegű szúnyoghálóval borították be. A szezámolajjal elkevert gombaspórákat fekete pamutlepedőkön kenték szét, amelyekre a szúnyogoknak rá kellett szállniuk, hogy érintkezzenek az élősködővel. A kutatók 1500 szúnyoggal kezdték meg a kísérletet.

Hatékony módszernek bizonyult

A publikált eredmények szerint a génmódosított gomba nélkül a szúnyogok jelentősen megszaporodtak, ám az élősködő bevetése után 45 nappal mindössze 13 vérszívó volt még életben. "A génmódosított gomba mindössze két nemzedék alatt összezúzta a szúnyogpopulációt" - mondta Brain Lovett, az egyetem munkatársa.


A tesztekből az is kiderült, hogy a gomba kizárólag a szúnyogokra jelent fenyegetést, a többi rovarra nem. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem a maláriaszúnyogok teljes kiirtása a cél, hanem a malária terjedésének megfékezése. A szakemberek szerint azért van szükség új módszerekre, mert a szúnyogok egyre ellenállóbbak a rovarirtókkal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a maláriás betegek száma egyre nő a tíz legsúlyosabban érintett afrikai országban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!