Aluszékonyságnak (más szóval hiperszomniának) nem azt nevezzük, amikor valaki többet alszik éjszaka a szokásosnál, hanem amikor rendszeresen nap közben is jelentősen (az előzményekhez képest legalább 25 százalékkal) megnő az alvásigénye. Ennek több oka is lehet, és számos közülük jól ismertnek mondható: okozhatja egyebek mellett a váltott műszakban dolgozó emberek felboruló cirkadián ritmusa, alkoholfogyasztás, rosszul megválasztott altató, alvási apnoé, depresszió és allergia is.

Az aluszékonyságban szenvedők általában akkor alszanak el (többnyire felszínesen és rövid időre), amikor ingerszegény környezetbe kerülnek: sajnos ide tartozhat például egy autópálya is, ezért az aluszékonyság sokszor vezet balesetekhez. A potenciális baleseteken túl általános probléma, hogy a hiperszomniásoknak csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége.

A legnagyobb veszély az ingerszegény környezet

A kikérdezésen túl az orvosoknak szerencsére különféle neuropszichológiai tesztek is a rendelkezésükre állnak, hogy felállíthassák a diagnózist: ezek akkor is jelzik, hogy a beteg elaludt, ha neki a rövidsége miatt talán nem is tűnne fel.

Az aluszékonyságról részletes, a lehetséges kezelési módokra is bővebben kitérő cikket olvashat Betegségek A-Z rovatunkban!



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!