A nyár a szezonális gyümölcsökről, a koktélokról és a nyaralások során megkóstolható különleges ételekről szól - legalábbis annak, aki nem küzd hisztaminintoleranciával. A betegeknek ugyanis nyáron is fokozottan figyelniük kell arra, hogy mit fogyasztanak. A legproblémásabb ételeket és italokat Dr. Sárdi Krisztina gasztreoneterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismerteti.

Friss gyümölcsök és zöldségek

A leggyakoribb tünetek:

  • orrfolyás
  • orrdugulás
  • tüsszögés
  • bőrpír
  • csalánkiütés
  • fej- és torokfájás
  • puffadás
  • hasmenés
  • hányás

Nagyon nehéz ellenállni az ínycsiklandó eperillatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló, kerek paradicsomoknak. De a hisztaminmentes diétában ezek, valamint a frisspadlizsánés spenót is tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztaminintoleranciás tünetek megjelenésével jár. A panaszok rendszerint a magas hisztamintartalmú ételek elfogyasztását követően pár órán belül megjelennek. Erősségük attól is függ, hogy az adott személynél mennyi DAO enzim termelődik. Előfordulhat ugyanis, hogy akár azonos mennyiségű magas hisztamintartalmú étel is eltérő súlyosságú tüneteket okoz - magyarázza a szakember.

Tengeri herkentyűk az étlapon

Nyaralás alatt szívesen próbálunk ki új ízeket, a tengerparton pedig adott, hogy friss tengeri herkentyűket kóstolunk meg. Azonban hisztaminintoleranciásként ez nem a legjobb választás: a rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek is panaszokat okozhatnak a magas hisztamintartalmuk miatt.

Hisztaminintoleranciásként jobb elkerülni a tengeri herkentyűket és a citrusféléket. Fotó: 123rf

Grillezés hisztaminintoleranciával

Nyáron szívesen grillezünk a szabadban, és erről hisztaminintoleranciásként sem kell lemondanunk. Ügyelni kell azonban az alapanyagok megválasztására. A megvásárolt húsokat vagy halakat minél előbb dolgozzuk fel, állás közben ugyanis a hűtőben is felszaporodhat bennük a hisztamin. A szárított és füstölt húsféléket viszont érdemes kerülni, mert magas a hisztamintartalmuk. A chili, a ketchup és a bolti fűszerkeverékek sem ajánlottak a diéta alatt, ezek helyett inkább natúr fűszerek használata javasolt - figyelmeztet a gasztreoneterológus.

Milyen italokat fogyasszunk?

A nyári hőségben nagyon jól tud esni a limonádé, ám hisztaminintolerancia esetén nem javasolt a citrusfélék fogyasztása. Érdemes kerülni a fekete teát, a kávét, a paradicsomlevet és a kakaós italok fogyasztását is. A bornak (különösen a vörösbornak) is igen magas a hisztamintartalma - minél idősebb, annál magasabb. Emellett a sört és a pezsgőt is jobb kerülni.


Nyári betegségek kezelése

Azonban nemcsak bizonyos ételek és italok, hanem egyes gyógyszerek is okozhatnak kellemetlen panaszokat. A betegségeket még legmelegebb hónapokban sem tudjuk biztosan elkerülni: például a légkondicionáló nem megfelelő használata miatt könnyen kialakulhat egy légúti betegség, de a húgyúti fertőzések is elég gyakoriak a strandszezonban. Az ilyenkor alkalmazott antibiotikumok, illetve a hőség vagy a frontok miatti fejfájásra szedett fájdalomcsillapítók is előidézhetik a tüneteket. Ezek a gyógyszerek ugyanis gátolhatják a DAO enzim működését, emiatt szedésük alatt a már meglévő panaszok súlyosbodása is előfordulhat. Továbbá a vérnyomáscsökkentők, a reuma elleni szerek, a nyugtatók és a szívgyógyszerek is okozhatnak kellemetlen napokat a hisztaminintoleranciásoknak - emelte ki a szakember.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!