Egy 38 éves amerikai férfi, Alfino Donastorg sem gondolta volna, hogy komoly baja lehet, amikor két évvel ezelőtt megbetegedett. "Azt hittem, hogy csak megfáztam" - nyilatkozta az abc7.com-nak, felidézve: amikor légzési nehézségei támadtak, kórházba került, s ott már azt mondták neki, a szíve kezdi felmondani a szolgálatot, s lehet, hogy csak a szívátültetés segíthet.
Kiderült, hogy kardiomiopátiája volt, azaz a szívizom fokozatos gyengülése pangásos szívelégtelenséghez vezetett a 38 éves férfinál.

Légzési nehézség, duzzadt lábak, éjszakai köhögés. Ezekre a tünetekre kell figyelni. Fotó: iStock

"Egészséges fiatalember volt, aki épp csak elkapta az influenzát, az pedig megtámadta a szívét" - mondta Dr. Yordanka Reyna, egy előrehaladott szívelégtelenségre és a transzplantációra szakosodott kardiológus. Hangsúlyozta, az influenza gyulladást okozott, ami gyorsan szívproblémákhoz vezetett.

Hallgassunk a szervezetünk által küldött üzenetekre

Donastorg orvosai keményen dolgoztak azért, hogy a férfi ne kerüljön fel a szívtranszplantációs listára, s ez sikerült is nekik intravénás gyógyszerekkel és diuretikumokkal, azaz vizelethajtókkal. A 38 éves férfi pedig még mindig alig akarja elhinni, hogy mennyire közel került a halálhoz. "Ha a tested azt mondja: figyelj, itt valami nem jó, vizsgáltasd ki. Hallgass rá!" - mondta Donastorg, üzenve mindenkinek: figyeljenek a jelekre.


Légzési elégtelenség, duzzadt lábak, éjszakai köhögés - sorolta a tüneteket a kardiológus, s azt tanácsolta, ha valaki ezeket észlelne magán, forduljon orvoshoz, menjen el az ügyeletre, ahol gyorsan kiderítik, hogy valóban ez a probléma áll-e fenn. Úgy fogalmazott, az influenza miatti szívbetegség bárkivel megtörténhet, ezért is fontos, hogy beadassuk a védőoltást.

Forrás: abc7.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!