A női testnek a nemi szerv az egyik legérzékenyebb területe. A végbélnyílás közelsége miatt a hüvely szinte állandó fertőzésveszélynek van kitéve. Épp ezért nagyon fontos, hogy az intim higiéniára való odafigyelés a nők mindennapjainak szerves része legyen.

Miért fontos az intim higiénia?

A normál hüvelyi környezet enyhén savas kémhatású, amely elengedhetetlen a jótékony baktériumok (laktobacillusok) fenntartásához. Bár a hüvelynek van öntisztuló tulajdonsága, a külső nemi szervet ettől még naponta egyszer meg kell mosni. Ha az intim terület nincs rendszeresen és megfelelően tisztítva, akkor a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, a nemi szerv védekezőképessége lecsökken, a kórokozók szaporodni kezdenek, és onnantól már egyenes az út a gyulladások és fertőzések kialakulásához.

Fontos azonban tudni, hogy nem mindegy, hogyan tisztítjuk ezt a meglehetősen kényes területet. A hagyományos szappanok és tusfürdők ugyanis úgy vannak kifejlesztve, hogy segítsenek fenntartani a bőr 5,5-ös pH-értékét - egy egészséges hüvely pH-értéke ezzel szemben 3,8 és 4,3 között van. A tisztálkodószerek tehát könnyen befolyásolhatják a hüvelyflórát, és kémhatását lúgos irányba tolhatják el. A hüvelyben élő hasznos baktériumok viszont folyamatosan termelik a tejsavat, így képesek viszonylag gyorsan helyreállítani a kívánt pH-értéket. Feltéve, hogy nem visszük túlzásba az altesti tisztálkodást, és nem öblítjük át a hüvelyt naponta akár többször is.

Naponta egyszer az intim területet is meg kell mosni. Fotó: iStock

Mit kell tudni az intim mosakodószerekről?

Az intim tisztálkodó termékek abban különböznek a hagyományos szappanoktól, hogy kémhatásuk kissé savas, tehát pH-értékük a hüvelyéhez hasonló - 4 körüli. Ez segít fenntartani egy olyan közeget, amely a laktobacillusoknak kedvező, a kórokozóknak viszont nem.

Az intim mosakodószerek használata nagyon egyszerű, semmiben sem különbözik a többi tisztálkodószer alkalmazásától. A lényeg, hogy csak a nemi szerv külső részeit szabad megtisztítani a készítménnyel, majd folyó vízzel alaposan le kell öblíteni a szeméremtájékot.

Mikor hasznosak az intim mosakodószerek?

A hagyományos szappanok és tusfürdők gyakran tartalmaznak illatanyagokat, parfümöt és különböző vegyszereket, amelyek könnyen irritációt okozhatnak a nemi szerv környékén az érzékenyebbeknél. Ilyenkor célszerű inkább a kíméletesebben tisztító, speciálisan az intim területre kifejlesztett készítmények közül választani.

Menstruáció alatt a vér hüvelybe kerülése miatt eleve megváltozik a hüvely pH-értéke, így a "nehéz napok" idején jóval fogékonyabbak a nők a fertőzésekre. Akinél gyakran jelentkeznek kellemetlen, hüvelygombára vagy bakteriális hüvelyfertőzésre utaló tünetek amenstruációközben vagy után, annak ajánlott a kifejezetten erre az időszakra szánt intim mosakodószerekkel próbálkozni a vérzés ideje alatt.

A fertőzések fennállása során is sokat segíthetnek a speciális készítmények. Ilyenkor nyugtató hatású, szappan- és színezőanyag-mentes intim mosakodót érdemes használni, ami segít az esetleges erős viszketés okozta irritáció csökkentésében.

A speciális tisztálkodó szerek széles kínálata miatt viszont sokan elbizonytalanodhatnak, hogy jól választottak-e. Ez szerencsére könnyen kideríthető: a termék akkor megfelelő, ha az azt használó nő nem érez semmi változást a mosakodás után. Irritáció, viszketés vagy egyéb zavaró tünet fellépésekor viszont ajánlott abbahagyni a készítmény alkalmazását.

Mikor ártalmas az intim mosakodás?

A kifejezetten intim területek tisztítására kifejlesztett termékek is tehetnek rosszat. A kíméletes szerekkel történő, ám túl gyakori tisztítás ugyanis épp annyira káros, mint az intim higiénia teljes elhanyagolása.

A túlzásba vitt intim higiéniával épp a várt hatás ellenkezőjét lehet elérni: a nemi szerv bőre, valamint a hüvely nyálkahártyája kiszárad, így könnyebben kisebesedhet vagy begyulladhat. Emiatt pedig jelentősen megnő a fertőzésveszély kockázata.

Hogyan kezelhetők a hüvelyi fertőzések? Részletek itt.

Sokan azt is elrontják, hogy ha hüvelygombára vagy bakteriális vaginózisra utaló tüneteket észlelnek, még gyakrabban mossák az intim területet, esetleg sűrűn át is öblítik a hüvelyt. Ezzel azonban könnyen ronthatnak a helyzeten. Ilyen esetekben a nőgyógyász felkeresése a legjobb döntés.


Mi befolyásolja a hüvelyflórát?

Nem árt tudni, hogy a nemi szerv egészségét nem csak a tisztálkodó szerek veszélyeztetik. Emellett még számtalan olyan tényező van, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja a hüvelyflórát.

Az egészséges egyensúlyt az alábbiak boríthatják fel:

  • műszálas vagy más, rosszul szellőző fehérnemű viselése
  • illatosított vécépapír és törlőkendő használata
  • antibiotikumok szedése
  • tampon és egészségügyi betét nem megfelelő használata
  • hormonális változások
  • erősen koncentrált mosószer és öblítő alkalmazása
  • hüvelybe kerülő ondó

Az intim higiénia alapszabályai

Az intim részeket naponta legalább egyszer meg kell mosni meleg vízzel. Ezen kívül székletürítés után is ajánlott egy kíméletes mosakodás vagy intim törlőkendő használata. A nemi szervet csak kívül szabad megmosni. A tisztításhoz nem javasolt szivacs vagy mosdókesztyű használata, ezek az eszközök ugyanis apró sérüléseket okozhatnak a szeméremtájék vékony bőrén. Az intim terület megszárításához pedig egy puha, jó nedvszívó képességgel rendelkező törülköző a legjobb választás.

Vécéhasználat után mindig elölről hátrafelé kell megtörölni a nemi szervet, az úszást és edzést követően pedig minél előbb száraz fehérneműt kell felvenni. Szexuális együttlét után célszerű lemosni a szeméremtájékot, a menstruáció ideje alatt pedig ajánlott felfüggeszteni a nemi életet.

Az alapvető intim higiéniás szabályok betartásával jó eséllyel csökkenthető a fertőzések kialakulásának kockázata. Ha pedig mégis kellemetlen tünetek jelentkeznének, ajánlott nőgyógyászhoz fordulni.

Szponzorált tartalom.

Támogatta a www.intimfertozes.hu

L.HU.COM.CC.23.04.2019.1946

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!