Egy esés következtében izomsorvadást szenvedhetett Leonardo da Vinci jobb karja, ez okozhatta a reneszánsz képzőművész jobb kezének lebénulását - vélik olasz orvosok, akik nemrég tették közzé elméletüket egy tudományos magazinban.

Eddig stroke-ra gyanakodtak

Leonardóról köztudott, hogy élete utolsó éveiben bal kézzel dolgozott, mert jobb keze lebénult. Eddig azonban azt feltételezték a szakemberek, hogy kezének megbénulása stroke következménye volt. David Lazzeri sebész és Carlo Rossi neurológus azonban megcáfolták ezt.
Leonardo da Vinci szobra Milánóban. Fotó: 123rf
A szakemberek két, Leonardóról készült műalkotást elemeztek. Az egyik egy portré az idős művészről, amelyet Giovanni Ambrogio Figino lombard művész készített. Ezen jól látható Leonardo ruhája ujjával takart jobb keze, kézfeje és merev ujjai "Egy szélütés következtében az ujjai úgy állnának, mintha ökölbe lenne szorítva a keze" - írta Lazzeri a tanulmányban, aki szerint a rajzon látható kéztartás karizomsorvadás eredménye.

Firenzei kutatók egy korábbi tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy Leonardo kétkezes volt, tehát képes volt mindkét kezével írni, festeni és rajzolni.

A kar singcsonti idege a válltól a kisujjig fut és szinte az összes kézizmot vezérli, lehetővé téve a finom motorikus működéseket. Az esés, amelyet Leonardo elszenvedett, felső karjában okozott sérülést és bénuláshoz vezetett. Ez megmagyarázhatja azt is, miért maradt befejezetlen élete utolsó öt évének számos festménye - például a Mona Lisa -, miközben a festőművész rendszeresen rajzolt és tanított. Da Vinci a bal kezével még képes volt alkotni, ám a festőpalettát nem tudta megtartani jobb kezével - írták az orvosok.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!