A hüvelyt érintő egészségügyi problémák az alábbiak szerint csoportosíthatók:

Szexuális problémák

Hogyan kezelhető a vaginizmus? Részletek itt.

E körbe tartozik az állandó vagy visszatérőfájdalomszexuális együttlétek előtt, közben vagy után. A behatoláskor jelentkező fájdalom oka lehet a hüvelyfal izmainak akaratlan összehúzódása, amit vaginizmusnak hívunk. Megfeszülhetnek a gátizmok is, ami krónikus vagy szex közbeni fájdalommal jár. Hüvelyszárazság is kiválthatja, amely többnyire a változókor után jelentkezik.

Szexuális úton terjedő fertőzések

Számos nemi úton átadhatófertőzésérintheti a hüvelyt, beleértve például a klamídiát, gonorreát, herpeszt, szifiliszt és nemi szervi szemölcsöket. A lehetséges figyelmeztető tünetek közé tartozik ilyen esetekben az abnormális hüvelyváladékozás vagy az intim tájékon tapasztalt érzékenység, fájdalom.

A hüvelyt érintő panaszok komolyan kihathatnak a nők életminőségére. Fotó: Getty Images

Hüvelygyulladás

Az egészség hüvelyflóra egyensúlyának felborulása és különböző fertőzések gyulladást válthatnak ki a hüvelyben. Ezt nevezzük vaginitisznek, amelynek tünete lehet a hüvelyváladék megváltozása, a hüvely kellemetlen és erős szaga, a viszketés és a fájdalom egyaránt. Vaginitiszt általában bakteriális, gombás fertőzés vagy a trichomoniázisnak hívott parazitafertőzés eredményez.

Medencefenéki izmok gyengesége

Amennyiben a méhet és a hüvelyfalat tartó szövetek meggyengülnek, úgy a méh, a húgyhólyag, a végbél és a hüvelyfal is megsüllyed. Mindez vizeletürítési zavarokhoz, akaratlan vizeletcsepegéshez, illetve kitüremkedő duzzanat megjelenéséhez vezethet a hüvelyben.

Egyéb, ritka állapotok

A hüvelyben képződő ciszták fájdalmassá tehetik a szexuális közösülést, illetve megnehezíthetik például a tampon felhelyezését. Rosszindulatú daganatos elváltozás is kifejlődhet a hüvelyben, habár ez egy ritka betegség - Magyarországon mintegy száz nőnél diagnosztizálják évente. A rák első fizikai tünete általában a menopauzát vagy a szexuális együttléteket követő hüvelyi vérzés.


Mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenképpen javasolt szakemberrel konzultálni, amennyiben...

  • a megszokottól eltérő a hüvelyváladék színe, szaga vagy mennyisége;
  • a vulva területe kivörösödik, viszket;
  • hüvelyi vérzést tapasztalunk kétmenzeszközötti időszakban, szex után vagy a menopauza lezárulta után;
  • csomó vagy duzzanat alakul ki a hüvelyben;
  • fájdalmassá válnak a szexuális együttlétek.

Nem kell feltétlenül minden esetben orvoshoz menni, amikor hüvelyi irritációt vagy folyást tapasztalunk. Különösen igaz ez azokra az esetekre, ha az érintett nőnél korábban gombás hüvelyfertőzést diagnosztizáltak, tünetei pedig nagyjából megegyeznek a korábbi fertőzés során fellépett panaszokkal. Mindazonáltal problémát jelezhet, ezáltal orvosi konzultációt tehet szükségessé, ha tüneteink nem javulnak vény nélkül kapható gyógykészítmények használata mellett sem.

Forrás: mayoclinic.org


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!