Tágra nyílt szemek

Az emberek esetében jellemző, hogy a szemkontaktus felvételével is jelzik, hogy odafigyelnek a másikra, illetve arra, amit mond. A kutyáknál ez másképp működik: ha két kutya egymás szemébe néz, akkor ez általában fenyegetést, agressziót jelent. Ha viszont a kutya az emberre, pontosabban a gazdájára néz tágra nyitott szemekkel, úgy, hogy a szemefehérjeis látszik, akkor ez azt jelenti, hogy boldog és biztonságban érzi magát.

Ha a kutya tágra nyitott szemekkel figyeli gazdáját, akkor ez a szeretete jele

Lelkes, ha megszólítjuk

Szintén az állat pozitív érzelmeit jelzi, ha hangunkra lelkesen reagál - például olyankor, amikor a munkából hazaérve a nevén szólítjuk, és azonnal rohan hozzánk. Ha pedig a kedvünkért még egy izgalmas szagot vagy a kedvenc játékát is is hajlandó otthagyni, amikor hívjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy odavan értünk.

A szagunkat is imádja

A szaglás több szempontból is fontos szerepet játszik a kutyák életében. A gazdi illata aktiválja a kutyában a jutalmazási központot. Egy kísérlet során MR-gépekkel vizsgáltak, hogy a kutyusok hogyan reagálnak különböző emberek szagára, és minden állat jutalmazási központja akkor mutatta a legnagyobb aktivitást, amikor valaki olyan szagát érezték, akit ismernek. Az ilyenkor tapasztalt agyi aktivitási minták nagyon hasonlítottak azokhoz az emberi agyi aktivitási mintákhoz, amelyek akkor jelentkeznek, amikor egy embernek olyasvalakiről mutatnak egy képet, akit szeret.

A szakemberek számos különböző gesztust és mozdulatot azonosítottak a négylábúaknál mint a kommunikáció lehetséges eszközeit. Hogyan kell értelmeznünk kedvenceink leggyakoribb jelzéseit? Kattintson!

Farokcsóválás

A farokcsóválás viszonylag közismert jele a kutya szeretetének, lelkesedésének, de emögött a viselkedés mögött is viszonylag komplex okok állnak - pontosabban nem minden esetben fejez ki pozitív érzelmeket. A csóválás akkor jelenti, hogy az állat örül nekünk, ha szinte az egész hátsó fele mozog közben - minél inkább jobbra húz a farka, annál inkább. Utóbbi tényt egy olasz kutatás derítette ki.


Fizikai kontaktus

Szintén szeretetet, pozitív érzéseket jelent, ha a kutya hozzánk bújik, az ölünkbe ugrik, ránk fekszik, vagy ránk helyezi a mancsát. A közvetlen fizikai kontaktus keresése az emberrel mindig a szeretet, a közelség igényét jelzi.

Forrás: vetstreet.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!