Vörös széklet

Hacsak nem ettünk céklát, amely vörösesre színezheti a székletet, a színváltozás jelzi, hogy valahol az emésztőrendszerünkben vérzés lépett fel. Lehet a vastagbélben, a végbélben vagy a végbélnyílás környékén is.

Kényes, mindennapi téma, hiszen jó esetben naponta jelt adnak magukról a belek székletürítéssel. Hogy miről árulkodhat a széklet, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Fekete, kátrányos színű széklet

A normál széklet árnyalatai nagyon széles skálás mozognak, de ha túlságosan sötét, fekete, kátrányos színt vesz fel, akkor ez emésztőrendszeri, illetve gyomorvérzésre utalhat. A fekete széklet emellett fekélyt is jelezhet - vagy valamilyen gyulladást a bélrendszerben.

Halvány, agyagos színű széklet

A sárgás, agyagos színű széklet valamilyen korábban fogyasztott étel eredménye, de bizonyos esetekben, ha nagyon világos, akkor az epevezeték elzáródásának tünete is lehet. A májban termelődő epe a belekbe ürül, és segít a zsíranyagcserében, ha pedig a folyamat nem működik megfelelően, akkor nem jelent túl jót az egészségünk szempontjából.

A széklet színe és állaga sokat elárul az egészségünkről

Fájdalmas székletürítés

Több dologra is utalhat, például aranyérre, illetve anális fisszúrára is, amely a végbél berepedését jelenti, és igencsak fájdalmas. Székelésnél szinte olyan érzést okoz, mintha üvegszilánkkal vagdosnának. Amellett, hogy ilyenkor érdemes székletlazítót bevenni és meleg ülőfürdőt alkalmazni, mindenképp menjünk el orvoshoz, különösen, ha a tünetek 4-5 nap után sem csillapodnak.

Hirtelen, látványos változás

A felsoroltakon kívül is lehetnek még olyan változások, amelyek szokatlanok - mivel mindenki ismeri saját, ilyen jellegű ritmusát, szokásait, minden hirtelen és tartósnak tűnő szín- és állagváltozásnál érdemes lehet felkeresni orvosunkat. Ha sem étkezési szokásaink, sem életmódunk nem változott, de székletük igen, akkor ennek mindenképpen érdemes utánajárni.


Forrás: prevention.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!