Léteznek már olyan orvosi képfeldolgozó szoftverek, amelyek egy szelfivideó alapján rögzítik az arcbőr alatti véráramlást, és hamarosan segíthetnek a betegek vérnyomásának ellenőrzésében - olvasató abban a tanulmányban, amelyet az Amerikai Szívtársaság folyóirata, a Circulation: Cardiovascular Imaging tett közzé.

Nem csak a hangulatunk, a vérnyomásunk is az arcunkra van írva. Fotó: 123rf

Az okostelefonok digitális érzékelői képesek feltérképezni a véráramlási mintákat, mert a fény áthatol a bőrünk külső rétegében - és az úgynevezett "transzdermális optikai képalkotó modellek" felhasználhatók az adatok vérnyomás-előrejelzéssé alakításához. Mivel rengeteg ember szenved magas vérnyomástól Magyarországon éppen úgy, mint az USA-ban, ez az innováció nagy hatással lehet a rendellenes állapot, illetve a betegség felismerésének és megfigyelésének gyakorlatára.

A mandzsettás mérés kényelmetlen

"Amagas vérnyomásnagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekhez, a halálozás és rokkantság egyik fő oka. A problémák kezelése és megelőzése érdekében elengedhetetlen a vérnyomás rendszeres ellenőrzése" - mondta Kang Lee, a Torontói Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője. De a jelenlegi eszközökkel ez az éber figyelemmel követés nem mindig történik meg. Ennek pedig a nehézkes eszközök az okai. "A mandzsettát használó vérnyomásmérő eszközök ugyan nagyon pontosak, de körülményesek és kényelmetlenek. A felhasználók általában nem követik a mérés végrehajtásának irányelveit és az eszközgyártók javaslatait, mégpedig azt, hogy minden alkalommal több mérést végezzenek" - mondta Lee.

A tanulmány során a kutatók transzdermális optikai képalkotó szoftvert futtató okostelefonokat használtak. Kétperces videókat rögzítettek több mint 1000 kínai és kanadai felnőttről, akiknek normális volt a vérnyomásuk, majd összehasonlították a videók szisztolés-, diasztolés- és pulzusméréseiből származó adatokat azokkal, amelyeket orvosi rendelőkben rögzítettek az ismert mandzsettás eszközök használatával - számolt be a Ledger-Enquirer.


Ezután a csapat az adatokra alapozva kidolgozott egy olyan technológiát, amely pontosan képes mérni a pulzust és a vérnyomást az emberek arcán átfolyó vér alapján - számoltak be a kutatók. Sikerült egy meglehetősen precíz eljárást kifejleszteniük, hiszen a csapat jelentése szerint a képalkotó technológiájuk körülbelül 95 százalékos pontossággal dolgozott a szisztolés, és 96 százalékossal a diasztolés vérnyomás előrejelzésekor. Ez a pontosság pedig megfelel a nemzetközi szabványoknak - állítják a kutatók.

"Ez a tanulmány azt mutatja, hogy az arcvideó tartalmazhat bizonyos információkat a szisztolés vérnyomásról. Ha a további tanulmányok is megerősítik ezt az izgalmas eredményt a hipertóniás betegeknél, és az eljárás működik a mindennapi élet során végzett videokamera-mérésekkel is, akkor valószínű, hogy a vérnyomás-információk elérhetők lesznek egyetlen gombnyomással a kamerán" - nyilatkozta Ramakrishna Mukkamala, a Michigan State University professzora, a Circulation Imaging folyóirat szerkesztőségének tagja.

Még várni kell egy keveset

Az eredmények az jelentik, hogy egy applikáció letöltésével akár már holnap nekiállhatunk vérnyomás-szelfiket készíteni? A kutatók szerint egyelőre nem. Ennek az az oka, hogy a kutatás során jól ellenőrzött környezetben és rögzített világítással készítették a felvételeket, tehát nem világos, hogy a technológia képes-e pontosan mérni a vérnyomást kevésbé ellenőrzött környezetben, beleértve az otthonunkat is. A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy míg a vizsgálat résztvevői különféle bőrtónusúak voltak, addig a mintában nem szerepeltek olyan személyek, akiknek rendkívül sötét vagy világos volt a bőrszínük.

Az otthoni vérnyomásmérés klinikai haszna többek között az, hogy a kissé emelkedett vérnyomású betegek 50 százaléka némi figyelemmel gyógyszeres kezelés nélkül is normális vérnyomásúvá válik. Az előnyök azonban csak akkor élvezhetők, ha a vérnyomás önellenőrzésére vállalkozók jól tájékozottak és pontos értékeket tudnak mérni. Bemutatjuk a helyes vérnyomásmérés szabályait. Részletek!

"Annak érdekében, hogy továbbfejlesszük az alkalmazását, különösen a magas vérnyomásban szenvedők számára, sok adatot kell gyűjtenünk tőlük, ami nagyon-nagyon nehéz, mert sokuk már gyógyszert is szed. Etikai okokból nem mondhatjuk nekik, hogy ne szedjenek gyógyszert, de időről időre olyan páciensekbe botlunk, akik nem szednek gyógyszert, így magas- és alacsonyvérnyomásos emberekkel is találkozhatunk" - mutatta be Lee a kutatók egyik fontos problémáját.

A torontói professzor egy véletlennek köszönhetően tért át a technológia fejlesztésére. Eredetileg egy olyan detektor elkészítését tűzte ki célul, amely leleplezte volna, ha a gyerekek hazudnak. Ezek a kutatásai azonban rávezették a Quartz magazin beszámolója szerint, hogy a vérnyomásmérés is lehetséges videotechnikával. "A hazugságvizsgálóknak csak egy nagyon kis csoport veszi hasznát. De ha egy szelfivel meg tudjuk mérni a vérnyomást, az sok ember számára előnyös lehet" - jelentette ki Lee.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!