Mi az a keratosis pilaris?

A keratosis pilaris pontos oka máig ismeretlen, azonban minden esetben a helytelen bőrmegújulási folyamat miatt alakul ki. Jellemzően a szárazabb vagy dehidratált bőrrel küzdőket sújtja, főként gyermekeket, kamaszokat és fiatal felnőtteket (idősebbek között viszonylag ritkán fordul elő). Kutatások szerint genetikai faktorok is közrejátszanak a megjelenésében, és azoknál, akiknél a családban előfordul ekcéma,asztmavagy szezonális allergia, nagyobb eséllyel alakul ki a keratosis pilaris is.

A keratosis pilaris többnyire a felkaron, a combon és fenéktájon jelentkezik

De mi történik a bőrünkön ilyenkor? A természetes bőrmegújulási, vagyis hámlási folyamat valamiért megreked, és a szőrtüszők nyílásainál dugacs alakul ki. A betegséget jellemzően a beépült keratin okozza, vagyis egy erős fehérje, ami a bőrt a fertőzések és a káros külső tényezők ellen hivatott védelmezni. A keratosis pilaris többnyire pirosas vagy fehéres, keménykés dudorokként jelenik meg, azonban (főleg az arcon) az is előfordul, hogy a dudorokat nem, csupán a makacs piros foltot látjuk. Az elváltozás mindig szimmetrikus, vagyis ha az egyik felkaron megjelenik, akkor a másikon is. A keratosis pilaris a felkaron, a combon és fenéktájon jelentkezik, de ritkán előfordul az arcon is.

Mit tehetünk ellene?

Először is tudnunk kell, hogy keratosis pilaris ellen nem létezik gyógymód, vagyis olyan készítmény, amely egy csapásra végérvényesen megszabadítana a grízes bőrtől. A legjobb, amit tehetünk, hogy különböző bőrápolásban ismert hatóanyagokkal igyekszünk kordában tartani a bőrproblémát és visszaszorítani a grízesség láthatóságát.

Erre a célra elsősorban egy kémiai hámlasztót érdemes bevetnünk. Leginkább a BHA (vagyis szalicilsav) lehet a segítségünkre, ugyanis ez a hatóanyag képes a bőr felszíne alá is bejutni, és ott segít helyreállítani a bőrmegújulási folyamatot, ahol a probléma van. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású is, ami igazi bónusz jelent, ha keratosis pilarissal küzdünk, a dudorok ugyanis (főleg nem megfelelő bánásmód, például kaparás, bőrradírozás vagy fényvédelem hiánya miatt) hajlamosak lehetnek irritálttá válni. Ha a BHA valamiért nem válik be, akkor egy AHA (például glikolsav, tejsav) is sokat segíthet, valamint akár váltogathatjuk is a két hatóanyagot a még optimálisabb eredmények elérése érdekében.


Szintén fontos, hogy kíméletes tisztítókat, tusfürdőket válasszunk. Szilárd szappanok helyett érdemes gyengéd vízbázisú vagy olajos tusfürdőt használni. Az érzékeny és száraz bőrre készült, illatanyagmentes termékek jó választásnak szoktak bizonyulni. Grízes bőr esetén a hidratálás is kulcsfontosságú. Ügyeljünk rá, hogy ne gazdag állagú krémeket, inkább könnyű lotion-öket vagy például hialuronsavat tartalmazó szérumokat használjunk. Ezek amellett, hogy ellátják a feladatukat, kisebb eséllyel tömítenek el. A testápoló használatát, ha tehetjük, estére időzítsük, a zuhany alól kilépve, még nedves bőrön.

Ha az arcunkat érinti a probléma, jó ötlet lehet külön bőrnyugtató folyadékokat vagy szérumokat használni, ezzel is csökkenthetjük a dudorok irritáltságát, és az olyan összetevők is, mint a természetes bőrmegújulási folyamatot támogató retinol vagy azelainsav, kisebb mennyiségben jótékony hatásúak lehetnek. Ha pedig minden otthoni próbálkozásunk kútba veszett és esztétikailag zavar minket a probléma, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulnunk, aki lézeres kezelésekkel is tud segíteni a problémán.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!