A vízipipa egyre népszerűbb. Európában és az Egyesült Államokban például minden 5. főiskolás kipróbálta már. Sokan azonban bele sem gondolnak, mennyi káros anyagot bocsát ki egy vízipipa a használat során. A kutatók viszont a közelmúltban megállapították, hogy egyetlen szippantás a vízipipából ugyanannyi mérgező anyagot juttat a szervezetbe, mint egy egész cigaretta elszívása.

Tévhit, hogy a víz kiszűri a káros anyagokat. Fotó: 123rf

Sokkal károsabb, mint a cigi

"A vízipipából beszívott füstben számos mérgező és ártalmas anyag van, többek között a függőséget okozó nikotin, irritáló karbonilvegyületek, valamint benzol, amelynek rákkeltő hatása van. Mivel egy szippantással nagyobb mennyiség kerül a tüdőbe és tovább is tart a vízipipázás, így gyakran több mérgezőanyaggal károsítja a használóját, mint a cigaretta" - mondta Veronique Perraud, a kutatás vezető szerzője.

Tévhit, hogy a vízipipa egészségesebb lenne - részletek itt!

A kísérlet során felfedezték, hogy a vízipipa nagy mennyiségű szén-monoxidot is előállított, ami főként az edényben található dohány vagy más növénykeverék melegítésére szolgáló faszén égéséből származott. A tanulmány számos esetet említ, ahol a pipázók szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. A közönséges dohány mellett a kutatócsoport nikotinmentes növényi keveréket is tesztelt, amelyet egészségesebb alternatívaként árulnak. A kísérlet azt mutatta, hogy a keverék beszívott füstjében még nagyobb arányban találhatók mérgező gázok.

Kockázatos a használata

Korábbi tanulmányok a vízipipázás szokásának kockázatait elemezték, azonban a mostani tudományos munka az első, amelyik a beszívott füstben lévő rendkívül kicsi, úgynevezett ultrafinom - 100 nanométernél kisebb átmérőjű - szemcséket vizsgálta. A tömegspektrométerrel és az egyetem kutatócsoportja által tervezett műszerrel a pipázás valós idejében mérték meg a füstben lévő gázok és a szilárd anyagok összetételét.

A kutatók általában a füstszűrőben összegyűlt mintát vizsgálják, ez viszont csak egyetlen adatot jelent. A valós idejű méréssel azonban a dohányzás elején, közepén és végén is vizsgálható a kibocsátás. Ez alapján elmondható, hogy a dohányzás első 10 percében több ultrafinom részecskét tartalmaz a beszívott füst, mint a később. Az apró szemcsék pedig jelentősen veszélyeztetik az egészséget, mivel a légzőrendszer mélyére hatolnak, vagy akár a vér-agy gáton is átjutnak - magyarázta a szakember


"Az egyik legnagyobb mítosz a vízipipáról, hogy az edényben lévő víz kiszűri a mérgező anyagokat, így védi a használót. A kutatás kimutatta, hogy ez a legtöbb gázra nem igaz, ráadásul a víz valójában elősegíti az ultrafinom részecskék kialakulását, valószínűleg a hűtő hatása miatt" - mondta Perraud.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!