Míg korábban a húshagyó, vegetáriánus és zömében növényi étrend elsősorban az ember egyéni egészségügyi céljait szolgálta, mára már tudjuk, hogy a klímaváltozás megállításának egyik legfontosabb eleme, hiszen a tányérunkon át, azaz az étkezési kultúránkon keresztül valóban pozitívan hathatunk világunkra.

Tehetünk ellene!

A Vegetáriánus Világnapon lehetőséget kapunk arra, hogy emlékeztessük magunkat, igenis tehetünk, és nagyon hatékonyan tehetünk Földünk jövőjéért! Arra hívja fel a figyelmet, hogy igenis fontos az élőlények, az állatok tisztelete és az, hogy a természeti környezetet ne használjuk ki. Igenis szedjük fel azt a szemetet, szelektáljunk, csökkentsük a fogyasztást, váljunk tudatos vásárlókká és tegyünk lépéseket a vegetáriánus életmód felé, amely akár 50%-os javulást is hozhat a klímaváltozás pusztító hatásaival szemben! A választás a kezünkben van.

Október 1. a Vegetáriánus Világnap

A vegetáriánus étrenddel csökkenthetjük az ivóvízfogyasztást és megóvhatjuk a Föld édesvíz-készleteit. Csökkenthetjük a klímagázok kibocsátását, miközben egészségünket is támogatjuk. Megakadályozhatjuk, hogy a Föld létfontosságú erdőterületeit felperzseljék és az állattenyésztés számára takarmánygabonát termeljenek rajta. Mindeközben az állatokkal is kegyesebben bánhatunk.

Élet hús nélkül

Mit ehetünk, ha elhagyjuk a húst, halat, tojás, vagy akár még a tejtermékeket is?

Éhen halni növényi étrenden sem fogunk, amennyiben az megfelelően van összeállítva.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 7000-re becsüli az ehető vagy valamilyen gyógyhatással rendelkező növényfajok számát. A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek széles palettájáról azonban valamiért csak kb. 30 faj terjedt el az élelmezési célú globális növénytermesztésben. Ha az altípusokat is beleszámítjuk, több tízezer faj áll rendelkezésre, nem szükséges húst fogyasztani. Érdekességképpen, 10 ezer almaféle van a világon, és ebből csak Magyarországon 90-féle érhető el. Ha semmi mást nem teszünk, legalább ma, a Vegetáriánus Világnapon kísérletezzünk a növényi étrenddel, amely a Föld egyetlen valós esélye.

Szerző: Fodor Kata


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!