Egy nemzetközi tudóscsoport becslése szerint a világ minden ötödik emberénél fennáll a veszélye annak, hogy súlyos állapotba kerül a koronavírus-fertőzés miatt - írta meg a CNBC.

A globális lakosság ötöde veszélyben van

A koronavírus-járvány kitörése óta folyamatosan hangoztatják az egészségügyi hatóságok, hogy a krónikus betegségben szenvedő emberek körében nagyobb a kockázata annak, hogy súlyos megbetegedést okozzon a koronavírus. Ezért a Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmányban amerikai, brit és kínai kutatók kiszámították, hogy világszerte nagyjából hány embernek van oka ettől tartani. A szakemberek számításai alapján 1,7 milliárd ember, vagyis a világ népességének 22 százaléka a magasabb kockázatú csoportba tartozik.

Minden 5. embernél súlyos betegséget okozhat a koronavírus. Fotó: Getty Images

Ennyit számít az életkor

Koronavírus: ilyen ütemben nőtt az áldozatok száma - kattintson!

A tanulmány azokat a személyeket sorolta a rizikócsoportba, akik legalább egy olyan krónikus betegséggel küzdenek, amely sebezhetőbbé teszi őket a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ezek közé tartozik többek között a cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegség is. "Világszerte minden ötödik ember esetében nagyobb a súlyos betegség kialakulásának kockázata, ám a rizikó szintje korcsoportonként jelentősen eltér" - ismertették a tanulmány szerzői. Állításuk szerint a 70 év felettiek körében 73 százalékkal növeli meg a súlyos megbetegedés esélyét egy krónikus betegség, a 20 év alattiak esetében azonban mindössze 4 százalékkal emeli a rizikót egy alapbetegség.

A szakemberek azt is megállapították, hogy mely országokban él a legtöbb magas kockázatú ember. Sok ember tarthat a súlyos koronavírus-fertőzés kialakulásától például Japánban és Puerto Rico-ban, ezeken a helyeken ugyanis nagyon magas az idősek aránya. Az afrikai országokban a HIV elterjedtsége, a Fidzsi-szigeteken és Mauritiuson pedig a cukorbetegség gyakorisága miatt nagyobb a kockázat.

Amikor rendkívül magas a kockázat

A rendkívül magas kockázatú csoportba pedig azokat sorolták a kutatók, akik gyakran már az alapállapotuk miatt is kórházi kezelésre szorulnak. Ebbe a csoportban világszerte mintegy 349 millió ember, tahát a világ népességének 4 százaléka tartozik. A 70 évnél idősebbek 20 százaléka rendkívül magas kockázatúnak számít. További érdekesség, hogy ebbe a csoportba kétszer annyi férfi tartozik, mint nő: világszerte az összes férfi 6 százaléka, míg a nők 3 százaléka lehet szinte biztos abban, hogy életveszélyes állapotba kerül, ha elkapja az új típusú koronavírust.


A szakértők az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az amerikai és a brit egészségügyi hatóságok adatainak elemzésével állapították meg a lakosság kockázati besorolását 188 országban. Kiemelték azonban, hogy ezek csak becslések, és több olyan tényezőt is figyelmen kívül hagytak, ami szintén megnövelheti a koronavírussal szembeni sebezhetőség mértékét. Ugyanakkor úgy vélik, hogy számításaik jó kiindulópontot jelenthetnek a védekezési stratégiák és a védőoltások elsődleges célcsoportjainak meghatározásához.

15-en fertőződtek meg koronavírussal ,miközben a karantén végét ünnepelték - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!