Romániából és Norvégiából orvosok és ápolók csoportját helyezték át a koronavírus-járvány által leginkább érintett olaszországi Milánóba és Bergamóba, hogy segítsék a járvány elleni küzdelemben részt vevő olasz orvosokat - jelentette be Janez Lenarcic, válságkezelésért felelős uniós biztos Brüsszelben, online sajtótájékoztatóján kedden. Ausztria emellett több mint háromezer liter fertőtlenítőszert ajánlott fel Olaszországnak.

Ez a baj a koronavírustesztekkel

Továbbra is aggódnak a szakértők a koronavírustesztek pontossága miatt. Mint hangsúlyozzák, sok esetben fals negatív eredményt adhatnak, vagyis hiába fertőzött valaki, a vizsgálat nem mindig mutatja ki. Részletek itt.

"Azok az ápolók és orvosok, akik elhagyták otthonaikat, hogy más tagállamban tevékenykedő kollégáiknak segítsenek, az európai szolidaritás valódi arcai" - ezt már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mondta, és hozzátette, hogy az uniós bizottság mindent megtesz, hogy segítse Olaszországot és valamennyi tagállamot a szükséghelyzetben.

Orvosok csoportja egy Milánó melletti koronavírusteszt-állomáson. Fotó: Getty Images

Tájékoztatójában Lenarcic kiemelte, hogy az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában, az összes tagállammal együttműködik annak biztosítására, hogy a segítség oda kerüljön, ahol leginkább szükség van rá. Közölte, hogy Olaszország kérte a földmegfigyelő műholdakról származó adatokat szolgáltató, Kopernikusz nevű uniós rendszer adatainak továbbítását az egészségügyi létesítmények környéke, valamint a közterületek ellenőrzése céljából.


A szlovén biztos elmondta azt is, hogy az EU a koronavírusra való reagálás központi elemének tekinti a nemzetközi együttműködést. Ennek jegyében hétfő este megérkezett Olaszországba a Kína által az Európai Uniónak felajánlott védőeszköz-adomány is. A kínai repülőgéppel 2 millió szájmaszk, 200 ezer N95-es védőmaszk és 50 ezer tesztkészlet érkezett Olaszországba.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!