A koronavírussal fertőzöttek száma a legfrissebb kimutatás szerint 2663-ra emelkedett Csehországban, ez 262-vel több beteg, mint szombaton. A fertőzöttek számának szombati növekedése azonban jóval alacsonyabb, mint pénteken, amikor 373-al nőtt ez a mutató. A betegségből kigyógyultak száma változatlanul tizenegy maradt. Az országban az első fertőzést március elsején mutatták ki, és a pénteki volt az eddigi legmagasabb növekedés.

Koronavírus: a Balkánon tovább nő a fertőzöttek száma

A Nyugat-Balkán országaiban szombatra tovább nőtt a COVID-19 megbetegedések száma, és újabb szigorú intézkedések léptek életbe. Kattintson a részletekért!

Több mint ötezer teszt naponta

A naponta elvégzett tesztek számát már több mint ötezerre emelték, a vasárnap reggeli összesített adatot egyelőre nem tették közzé. Szombat reggel a tesztelt személyek száma meghaladta a 36 374-et, ami 5224-el több mint a péntek reggeli adat.

Csehországban már majdnem három hete szükségállapot van érvényben és a lakosságnak számos korlátozással kell szembenéznie. A rendeletek betartásával eddig nagyobb gondok nincsenek, a társadalomban azonban érezhető a feszültség. A cseh kormánykoalíció két pártja egységes abban, hogy meg kell hosszabbítani az április 12-én lejáró szükségállapotot. Ilyen értelmű nyilatkozatot tett szombaton Jan Hamácek belügyminiszter a kisebbik koalíciós partner, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom vezetője is. A harmincnapos szükségállapot meghosszabbítására a kormány javaslatára a képviselőház jogosult. A testület a kérdést április 7-én tűzi napirendjére. Az ellenzéki pártok vezetői jelezték: támogatni fogják a kormány javaslatát, de tudni akarják, mik a kormány konkrét tervei erre az időszakra.

Védőmaszkot viselő rendőr járőrözik a prágai Károly hídon. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

"A szükségállapot az emberi jogok korlátozását jelenti és rendkívüli felhatalmazásokat ad a kormány kezébe. A jelenlegi helyzetben támogatjuk meghosszabbítását, de ellenőrizni kívánjuk a kormányt, s konkrétan tudni akarjuk, mik a tervei - mondta a közszolgálati hírtelevízióban Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke.

Az amerikai hatóságok tegnap jelentették, hogy új koronavírus-fertőzésben halt meg egy egy év alatti baba. Ő a járvány eddigi legfiatalabb áldozata. A részletekről bővebben az nlc.hu cikkében olvashatnak!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!