Még mindig rohamos tempóban terjed az új típusú koronavírus világszerte. Mutatjuk, jelenleg milyen a helyzet a szomszédos országokban.

Szlovákia

Szlovákiában újabb 19 személy fertőződött meg, így már 123-ra emelkedett a koronavírusos betegek száma. A fertőzöttek közül 35-öt kezelnek kórházban. Közben édesanyjával együtt elhagyhatta a kórházat az az 52 éves férfi, akinél két héttel ezelőtt elsőként diagnosztizálták a vírusfertőzést az országban. A két érintett már nem mutatott tüneketet, ezért engedték ki őket. Otthonukban viszont még 14 napig karanténban kell maradniuk.

Lezárt határátkelő a magyar-szlovák határon, Pöstyénpuszta közelében.
Fotó: MTI/Komka Péter

Ukrajna

Ukrajnában 21-re emelkedett a koronavírusos betegek száma. Az országban már 3 áldozatot szedett a járvány. A legújabb haláleset a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban történt, ahol egy 56 éves nő halt bele a betegségbe. A minisztérium közlése szerint a beteg túl későn fordult orvoshoz, így már nem tudtak segíteni rajta.

Szlovénia

WHO: példátlan fenyegetés a koronavírus - olvassa el a részleteket!

Szlovéniában csütörtök délutánig 319 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Afertőzésterjedésének megállítása érdekében az ország egész területén kijárási korlátozások léptek érvénybe. A lakók csak akkor hagyhatják el lakhelyüket, ha munkába mennek, vagy élelmiszert és gyógyszert szeretnének beszerezni. Akik megszegik a szabályokat, 400 eurós - vagyis 143 ezer forintos - pénzbírságra számíthatnak.

Horvátország

Horvátországból csütörtök estig 110 koronavírusos betegről számoltak be. "Tudatában kell lenni annak, hogy a világjárvány miatt hirtelen megváltozik majd az élet, és az elkövetkező napok, hetek és hónapok nagyon nehezek lesznek. De mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb emberéletet követeljen a vírus" - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő, miután bejelentette a részleges boltzárat, a nyilvános rendezvények betiltását és a teljes határzárat.


Szerbia

Meghaladta a 100-at a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában. A csütörtök esti adat szerint eddig 103 beteget regisztráltak a nyugat-balkáni országban. A vírus további terjedésének megállítása érdekében Szerbia péntek reggeltől teljesen lezárta határait a bejövő személyi forgalom előtt, a belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőtér pedig csütörtök dél óta nem fogad és nem indít járatokat. A nisi repülőteret már korábban lezárták. Belgrád igyekszik minél több lélegeztetőgépet beszerezni, a legjobb azonban az elővigyázatosság. A kormáby ezért mindenkit arra kér, hogy mosson gyakran kezet, maradjon otthon és tartsa be a szerdától érvényes kijárási tilalom szabályait.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!