Ahogy korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az előzetes vizsgálatok szerint az új koronavírus egy vuhani halpiacon bukkanhatott fel először. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. Vasárnap estig 80-an haltak bele a betegségbe és 461-en kerültek válságos állapotba. Eddig 14 országban összesen 2794 fertőzöttet regisztráltak, emellett már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma. A koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében Kínában három nappal - egészen vasárnapig - meghosszabbították a holdújévi szünetet.

Ijesztő ütemben terjed az új vírus. Fotó: iStock

Egészségügyi készültség és határzár

A koronavírus okozta járvány terjedése miatt Dél-Korea eggyel magasabb szintre emelte az egészségügyi készültség szintjét, ugyanis már a negyedik megbetegedést regisztrálták az országban. A narancsszínű fokozat bevezetése a betegség korlátozott mértékű terjedését jelenti. A narancssárga fölött még két fokozat létezik az országban. A dél-koreai hatóságok száz katonaorvost, ápolót és katonát is mozgósítottak, hogy létesítsenek 21 ellenőrző pontot országszerte - a kikötőkben és a reptereken -, valamint segédkezzenek a lázmérésekben és más, a karantén kialakításával kapcsolatos tevékenységben.

Európában is megjelent az új koronavírus - kattintson a részletekért!

A járvány miatt Mongóliában egy hétre bezárták az óvodákat, az iskolákat és az egyetemeket, továbbá lezárták a Kínával szomszédos határátkelőhelyeket is. Az országban egyelőre nem számoltak be megbetegedésről, ám 31 mongol diák tanul a kínai Vuhanban, ahol először jelent meg az újfajta koronavírus. Őket a napokban a kínai hatóságokkal együttműködve menekítik ki az országból.

Franciaországban és Amerikában is aggódnak

A francia kormány közölte, hogy a hét közepén közvetlen légi úton hazaszállítja a Vuhanban rekedt francia állampolgárokat. A hazaszállítás a kínai hatóságok beleegyezésével és egy orvoscsoport felügyelete alatt történik. A hazatérőknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen kell maradniuk. A francia külügyminisztérium szerint mintegy nyolcszáz francia állampolgár tartózkodhat még a kínai városban.


Közben az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést is, amelyet a koronavírus okozott. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Közleményében az egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy nincs közegészségügyi vészhelyzet, és járványra sem kell készülni. Jelenleg 22 tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!