A határozat szerint a fővárosi önkormányzat a VIII. kerületben, a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 üres lakását és 3 üres tárolóját 2021. április 30-áig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) részére bocsátja ingyenesen, a hajléktalan-ellátás biztosítására.

A Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület. Fotó: Google Streetview

Elkülönített elhelyezés

Koronavírus: 15 bajai lakás került vesztegzár alá - részletek itt!

"A koronavírus terjedésének hátráltatása érdekében a hajléktalanellátó intézmények esetében is meg kell tenni minden lehetséges intézkedést, ennek azonban szűk határokat szab az általános zsúfoltság és a lakók mobilitása. Emiatt az éjjeli menedékhelyek és átmeneti szállások lakói közül a koruk és meglévő egészségügyi problémáik miatt kiemelkedően súlyos kockázatnak kitett hajléktalan emberek megelőző jellegű, elkülönített elhelyezésére van szükség" - olvasható az előterjesztésben.

Ennek érdekében a BMSZKI üzemeltetésében lévő IX. kerületi, Gyáli út 33-35. szám alatti átmeneti szálláson helyeket szabadítanak fel - úgy, hogy az ott élő embereknek ideiglenes elhelyezést biztosítanak fővárosi tulajdonú lakásokban. "Ez biztosítja, hogy a Gyáli úti szállón élő, rendszeres jövedelemmel és előtakarékossággal rendelkező lakók ne kerüljenek ki a főváros ellátó rendszeréből" - írták.


52 lakásban javítások szükségesek

Az előterjesztés szerint a Kőbányai úton álló 187 lakásos, ötemeletes lakóépület a főváros tulajdonában van, a házban jelenleg 93 üres lakás van. "Ezek között 71 olyan lakás található, amely a koronavírusnak fokozottan kitett hajléktalan emberek megóvása érdekében a rendkívüli elhelyezési kapacitás biztosítására alkalmasak, vagy könnyedén, rövid idő alatt alkalmassá tehetők. A 71 lakásból 52 olyan lakás van, amelyekben kisebb javítási munkákat kell elvégezni" - olvasható. A lakások közüzemi díjait a BMSZKI fizeti, amely az üzemeltetést is végzi.

Segítségkérő oldal indult Magyarországon, az üzemeltetők a közösség erejében bíznak - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!