Szokatlan tüneteket okozhat az időseknél a koronavírus - részletek itt.

Eddig összesen 33 idősotthonban, 12 budapesti és 21 vidéki intézményben azonosítottak koronavírus-fertőzést - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Az országos összesített adatok szerint a 33 idősotthonban 899 lakó és 142 dolgozó lett fertőzött, de a fertőzöttek fele már meggyógyult. Jelenleg is 116-an vannak kórházban, és összesen 127 gondozott hunyt el.

Lakókat szállítanak el a fővárosi Pesti úti idősotthonból április 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Pesti úti idősotthon a legfertőzöttebb intézmény

Budapesten 12 intézményben azonosítottak már koronavírus-fertőzöttet, ebből 8 a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában van. A fővárosban 464 gondozott lakó fertőződött meg, és 76-an hunytak el. A legfertőzöttebb intézmény a Pesti úti idősotthon, ahol 312 lakó, 26 dolgozó fertőzött, és mára 47-re nőtt az elhunytak száma. A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 62 lakó, 20 dolgozó fertőzött, és 8-an haltak meg. A Kamaraerdei úton 50 lakó, 12 dolgozó fertőzött, az áldozatok száma pedig 7. Az Olajág Otthonokban 51 gondozott, 14 dolgozó fertőzött és 10-en haltak meg.

A vidéki otthonok közül a legtöbb elhunytat a mezőszilasi intézményben regisztrálták (8 fő), Seregélyesen 7 fő, két zalaegerszegi idősotthonban pedig összesen 10 fő betegedett meg.


Továbbra is érvényben van a látogatási tilalom

Az országos tisztifőorvos országszerte elrendelte az idősotthonok fertőtlenítését és ellenőrzését, a járványügyi szakemberek pedig javaslatokkal is hozzájárulnak a megelőzéshez. Az Operatív Törzs rendszeresen védőeszközökkel segíti az idősotthonokat, a kétszáz fő feletti otthonokban intézményparancsnokok támogatják az intézkedéseket. Az idősek védelme érdekében továbbra is érvényben van a látogatási tilalom. A hamarosan felálló bevetési egységek egyébként akár azonnali intézkedéseket rendelhetnek el, ha egy idősotthonban jelentősen nőne a fertőzöttek száma.

101 éves nő épült fel teljesen a koronavírusból - a sikertörténetről társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!